Tipp, ötlet, tanács, fortély, praktika a mindennapokhoz

A gyerekszoba bútorai

Azzal minden szülő tisztában van, hogy a gyerekszobát úgy kell berendezni, hogy az kövesse, követhesse a gyermek növekedését. Amíg kicsi nem lehet egy egész falat betöltő sokajtós szekrényt tenni a szobába, mert az a gyerek szemszögéből, lentről nézve félelmetesnek, nyomasztónak hathat.

A gyerekszoba színei

Ahogy a felnőttek életterét, úgy a gyerekszoba képét is jelentősen meghatározzák a színek és a dekoráció. Itt nem szabad félni a színektől, de azért itt is kerülendők a túl intenzív, ingerlő árnyalatok. Én magam nem vagyok az úgynevezett „tejbe esett légy” halvány árnyalatok híve, de vannak olyan zöldek, narancsos vagy sárga árnyalatok, amiket egy kicsi szobájába jónak tartok. Sőt, akár a fehér és türkiz kombinációja, vagy mondjuk lánykaszobába a fehér és erőteljes málna- vagy eperrózsaszín társítása is szóba jöhet.

A hálószoba berendezése

Amennyiben lehetőségünk van rá, legyen külön hálószobánk, kis lakásban esetleg helyezzük el az ágyat egy galérián, ha a nappaliban kell az ágyat is tartanunk, az legyen a legcsendesebb zugban. Az ideális a keleti tájolás.

Ötletek a szúnyogok távoltartására

Ágnes tippje

Sokszor sajnos a szúnyogháló sem véd a szúnyogoktól, mert azok a fránya dögök átfúrják magukat a legkisebb lyukon is, vagy épp lesben állva az ajtónyitáskor slisszolnak be a lakásba. Ilyenkor a szobában használhatunk mindenféle rovarölőket, csapdákat, párologtatókat, meg persze megpróbálhatjuk őket a szúnyoghálótól is távol tartani.

Mivel fessünk, burkoljunk a gyerekszobában?

 

Egyéves lesz lassan a kislányunk és bár egyelőre csak társaságban érzi jól magát, tudom, hamarosan eljön az ideje a saját szobának. Ez a nyáron elkészülő bővítésben kap helyet, így a festésnél, padlóburkolásnál könnyebb dolgunk van, hisz nem kötelező mészfestéket használni. Olyan anyagokat használunk, amelyek könnyen tisztíthatók, és szép színesek, világosak.

Egy jó függönyre minden szobában szükség van

Ágnes tippje

Talán a függönyt a legnehezebb jól eltalálni, mert választék aztán van bőven. Családi házaknál és alsó emeleti lakásokban általában szükséges fényáteresztő függöny is, mely távol tartja a szomszéd kíváncsi pillantásait. Nem kell azonban a fehérhez ragaszkodni! Ma már gyönyörű színes fényáteresztő függönyöket lehet kapni. Nálam például nyáron a sötétebb árnyalatok hódítanak – a divat miatt most épp padlizsánlila organzafüggöny van. Télre viszont olyat szoktam választani, amely kicsit vastagabb, melegebb érzetet kelt.

Színek, minták és lakástextilek

A legsemlegesebb, legunalmasabb szobát is megbolondítja egy izgalmas színű, például olajzöld, khaki, pink vagy narancs ágytakaró.

Saját élettér a gyerekszobában

Sokszor előfordul, hogy a lakás legalább egy szobával kisebb, mint amire szükségünk van, így két gyerek kénytelen osztozni egy szobán. A testvérek általában 10-11 éves korig szívesebben „laknak" együtt, ezt követően azonban előnyösebb a külön szoba.

Hogyan növeljük a helyet a gyerekszobában?

Ágnes tippje

Ahhoz, hogy ne a nappali legyen minden lego- és kockaépítmény helye, érdemes olyan gyerekszobát kialakítani, ahol van elég hely a játékra. Épp ezért a gyerekszoba berendezését a falak mellé kell tenni, hogy középen legyen hely a játékra.

Az ideális gyerekszoba

Az ideális gyerekszoba semmiképpen sem egy sötét lyuk. Két helyiség közül mindig a napfényesebb legyen a gyerekszoba!

Fontos továbbá, hogy a szobácska lehetőleg a lakás nyugodt területén legyen, hogy a gyerkőcnek ne kelljen reggelente edénycsörömpölésre vagy a mosógép zajára ébrednie.

Szintén elkerülhető a túl korai ébredés, ha az ablakokat reluxa védi, vagy olyan sötétítőfüggöny, amely egyáltalán nem engedi át a fényt. Ez a délutáni alvásnál is jó szolgálatot tesz.

Feliratkozás a következőre: szoba