Tipp, ötlet, tanács, fortély, praktika a mindennapokhoz

Télikabátok nyári tárolása

Ágnes tippje

A tavaszi-nyári jó időben sem szabad megfeledkeznünk téli ruháinkról, ha jövőre is újra hordani szeretnénk őket. Megfelelő tárolással akár évekkel is meghosszabbíthatjuk ruháink élettartamát, és hirtelen lehűlés esetén is bármikor előkaphatjuk melegebb kabátunkat.

A téli ruhák elpakolásának több célja is van: egyrészt, hogy hely szűke esetén a nyári ruhák kerülhessenek elérhető közelségbe, másrészt, hogy megóvjuk azokat a molytól és a portól. Amikor elérkezik a téli ruhák vakációjának ideje, végezzünk alapos és gondos munkát az elpakolásuknál!

Izomlazító bedörzsölő balzsam

Gőzfürdő fölött forraljuk 2 órán át az olajat a gyógynövéyekkel (az edény legyen lefedve!) Hagyjuk kihűlni, szűrjük le egy tiszta ruhán át, majd töltsük egy sötét színű, jól zárható üvegbe!

 

forrás: gyogynoveny.gportal.hu

Rózsavíz készítése

A rózsavíz hasmenés ellen jó, de arclemosónak is kiváló. Egyes konyhák sütéshez-főzéshez is használják. A rózsavízzel ízesített tortakrém egyenesen mennyei. Készülhet vásárol olajból, de a saját kertünk virágaiból is főzhetünk.

2 dl vízbe csepegtessünk 12-15 csepp rózsaolajat, fél citrom levét és egy maroknyi rózsaszirmot, 1-2 szál levendulát! Néhány nap múlva szűrjük le egy finom kendőn át!

Kártevőriasztás növényekkel

A kert védelme talán a legfontosabb. Iszonyúan lehangoló lehet ugyanis, amikor az egész nyári munkánk veszendőbe megy, mert jön valami bogár és minden tönkretesz. 

A bazsalikom mellett az uborka hosszú ideig egészséges marad, bőven terem és nem lepi meg korán a lisztharmat.

Levendulás teasütemény

Fecske Panna tippje
Jellemzők: sütemény, levendula

A cukrokat az olvasztott vajjal keverjük össze. Adjuk hozzá a levendulát és a vaníliát, majd keverjük hozzá a sütőporos lisztet. Az egészet addig dolgozzuk össze, míg teljesen csomómentes tésztát kapunk.

(kép: thecontentedbaker.com)

 

Levendulás parti ital

Fecske Panna tippje

Ha egy kerti sütögetésre készülünk, akkor a felszolgálni kívánt fehérborba vagy pezsgőbe is áztathatunk néhány hajtást pár percre, ami igazán különleges aromát fog kölcsönözni az italoknak.

Vagy ha van otthon levendulás cukrunk, csodás levendulás pezsgőkoktélt is keverhetünk :)

 

Levendulás limonádé

Fecske Panna tippje

tegyünk fel 5 deciliter vizet 5 dekagramm cukorral főni. Ha már forr a víz, adjunk hozzá 8-10 kanál levendulavirágot és vegyük le a tűzről. Fedővel letakarva hagyjuk az üdítőt kihűlni, majd szűrjük le belőle a levendulát.

Csavarjuk ki 4-5 citrom levét és adjuk a kihűlt folyadékhoz. Ízlés szerint adhatunk még hozzá vizet és cukrot is. Hűtve kínáljuk!

Mézes levendula vaj

A hozzávalókat keverjük össze és forró pirítóson, muffinon, vagy hideg sültekkel együtt tálaljuk.

Levendula a konyhában

Fecske Panna tippje

Az átható illatú levendula harsány, lila színével a mezőkön már-már hullámzó vizeket idéz. Ám nem csak vázába állítva vagy párnába töltve szépítheti meg a napjainkat. Nyugodtan tehetjük a tányérunkra is.

 

Feliratkozás a következőre: levendula