Tipp, ötlet, tanács, fortély, praktika a mindennapokhoz

Asztalterítő egyszerűen

Ágnes tippje

Bár a modern lakberendezésből sokszor hiányzik, ám mindenfajta és minden stílusú asztal dísze lehet az asztalterítő. Vannak olyan stílusok, amelyek viszont elképzelhetetlenek egy szép terítő nélkül – gondoljunk mondjuk egy biedermeier kisasztalra.

A gyerekszoba bútorai

Azzal minden szülő tisztában van, hogy a gyerekszobát úgy kell berendezni, hogy az kövesse, követhesse a gyermek növekedését. Amíg kicsi nem lehet egy egész falat betöltő sokajtós szekrényt tenni a szobába, mert az a gyerek szemszögéből, lentről nézve félelmetesnek, nyomasztónak hathat.

A gyerekszoba színei

Ahogy a felnőttek életterét, úgy a gyerekszoba képét is jelentősen meghatározzák a színek és a dekoráció. Itt nem szabad félni a színektől, de azért itt is kerülendők a túl intenzív, ingerlő árnyalatok. Én magam nem vagyok az úgynevezett „tejbe esett légy” halvány árnyalatok híve, de vannak olyan zöldek, narancsos vagy sárga árnyalatok, amiket egy kicsi szobájába jónak tartok. Sőt, akár a fehér és türkiz kombinációja, vagy mondjuk lánykaszobába a fehér és erőteljes málna- vagy eperrózsaszín társítása is szóba jöhet.

Lakásalakítás díszpárnákkal

Ha már nagyon unjuk a laskást, de nem tervezünk nagy átalakítást, vegyük elő a jól bevált díszpárna-trükköt! Gyors és látványos hatást érhetünk el, ha felújítjuk a régieket, vagy újakat varrunk. Szépségük azonban csak akkor érvényesül, ha anyaguk, méretük, stílusuk illeszkedik a bútorokhoz. Néhány dologra azonban oda kell figyelnünk a párnák elhelyezésekor!

Világítás a lakásban

 

Amikor sötétedni kezd, felkattintjuk a villanyt. Mi még csak most kezdtünk törődni azzal, hová és mennyi lámpát helyezzünk el a lakásban. Pedig a sötétség elűzésén kívül, jóval több a lámpák szerepe. A fény varázsolni tud, kiemeli a lakás szépségét, elrejti az előnytelen részeket, ha a lámpákat megfelelő helyre tesszük a lakásban.

Néhány alapvető dolog, amit jó betartani:

A lakás átrendezése előtt gondoljuk át!

 

Mindenekelőtt abból induljunk ki, hogy hol van a lakás, amit be akarunk rendezni. Vidéken vagy városban, ház vagy lakás, új építésű vagy régi. Mások a rendezés szabályai egy 5 méter belmagasságú házban, mint egy panellakásban. Mielőtt azonban nekikezdenénk, gondoljuk végig lépésről lépésre, mit akarunk megvalósítani lakásunk berendezésekor!

Készítsünk árkalkulációt a várható kiadásokról és ezt vessük össze anyagi lehetőségeinkkel!

Ha kevesebb a pénzünk alakítsunk ki egy lépcsőzetes, szakaszos tervet!

Hogyan rejtsük el a radiátort?

 

Mindannyian szeretjük a meleget, ám a radiátor, illetve a fűtéscsövek látványát már kevésbé. Épp ezért ha csak tehetjük, burkoljuk be a radiátorokat! A burkolat kialakításánál több dologra is figyeljünk: oldalt és felül legyen járata a meleg levegőnek, és a burkolat igazodjon a helyiség nagyságához és berendezéséhez.

A függőleges csöveket pedig próbáljuk meg a bútorokkal ügyes elhelyezésével elrejteni.

Könyvek között

 

Aki szereti a könyvet tudja, hogy azok az idők folyamán felgyűlnek. Helyet találni nekik pedig nem egyszerű. A leginkább elterjedt tárolási forma, hogy a nappali egyik falára helyezünk egy nagy könyvespolcot, ahol az állomány java elfér. Ez a mennyezetig is felérhet, vagy inkább jó, ha felér.

Fehér lakás

Szerencsés, aki látja a színeket és bánni is tud velük. Ez a lakberendezésben is elengedhetetlen. Sokan álmodnak fehér hálószobát, konyhát. Ekkor azonban figyelni kell arra, hogy a fehér berendezés egyszerű, stílusos és praktikus legyen!

A fehér berendezés nem tűri a sok kacatot, ne rakjunk ki sok kiegészítőt, legyen minden egyszerű! Fehér étkezőben tálalószekrényben helyezzük el az üvegtárgyakat, ez is segíti a légiességet.. Az asztalra tegyünk néhány fehér gyertyát, virágként pedig elég egy szép virágos ág.

Milyenre fessem a falakat, ha mészfestéket használhatok?

Mielőtt festés/festetés előtt a színeken kezdenél gondolkodni, érdemes kideríteni, milyen festéket használhatsz. Régi épületek falai ugyanis sokszor nem bírják a diszperziós festékeket, bevizesednek alatta és ledobják a festéket, bepenészednek, így ezeket csak mészfestékkel szabad festeni.

Feliratkozás a következőre: lakberendezés