Tipp, ötlet, tanács, fortély, praktika a mindennapokhoz

Rizsfajták

Ágnes tippje
Téma: Magvak, Ínyenc
Jellemzők: rizs, köret, konyha

 

Az üzletekben manapság már nem csak „fényezetlen B” vagy „fényezett A” rizst lehet kapni, hanem számos változatot, hántoltat, hántolatlant, puffasztottat, előfőzöttet. Érdemes hát tájékozódni, mely ételekhez melyik rizst érdemes választani. Lehet, hogy egy-egy jól megválasztott fajtával sokat dobhatunk az étel minőségén is.

Nyomózsák helyettesítése

Ágnes tippje

Ha sokat sütünk, a díszítéshez érdemes beszerezni egy nyomózsákot, vagy valami hasonló díszítőkészletet, amikhez általában több csillagos cső is van, így tényleg ki lehet egy tortát cifrázni.

Enyhébb rozsdafoltok eltüntetése

Hatékony és költségkímélő módszer ha olajat és ecetet 1:1 arányban összekeverünk és ezzel kenjük be a mosogatóban, csapon, edényen vagy egyéb fémfelületen keletkezett rozsdafoltot. Pár perc után szivaccsal, konyhai papírtörlővel vagy vattapamaccsal át kell dörzsölni, s a rozsdafolt elhalványodik.

A nagy rozsdatelepeken ez a keverék sem segít, az enyhébb rozsdafoltok ellen hatásos.

 

Az olasz konyha jellegzetességei

A mediterrán vidék nyersanyagbősége és az ételkészítés hagyományai teszik változatossá az olasz konyhát. A gazdasági, földrajzi tényezők mellett fontos szerepet játszik az olasz életfilozófia – szeretnek jókat enni és inni.

Az éghajlattal magyarázható, hogy a fő étkezés a vacsora.

Mit csináljunk a kristályos mézzel?

Terka tippje

Szinte minden háztartásban van otthon méz. Főzéshez, sütéshez használjuk, vajas kenyérre kenjük vagy épp télidőn a gyógyteába csorgatjuk. Sokunk életét keserítheti azonban meg, ha a méz kikristályosodik. A kristályos mézet tegyük 40
°C-os vízfürdőbe, így kiolvaszthatjuk – ennél magasabb hőmérséklet viszont már
kárt tehet a mézben.

Zöldségek, amelyeknek a gyökerét szeretjük

Húslevesek ízesítői, őszi sűrű (krém)levesek alapanyagai, saláták kitűnő hozzávalói. Arról nem is beszélve, hogy például a lányom szívesen rágcsálja mondjuk a sárgarépát nyersen is.

Gyökérzöldségek (kép: pixabay.com)

Paradicsomos káposztaleves

Ágnes tippje

Ha paradicsomos káposztáról esik szó, én rendszerint másra gondolok, mint a beszélgetőtársam. Mert ezt az ételt általában édes főzelékként ismerik, én pedig elsősorban zalai savanykás levesként.

Feliratkozás a következőre: konyha