Tipp, ötlet, tanács, fortély, praktika a mindennapokhoz

Izzasztókúra megfázásra, influenzára

Téli megfázással, enyhe influenzával felnőtt ember nem fordul orvoshoz – tudjuk ezt mindannyian, elvégre erősek vagyunk. Ha azonban elkap valami kórság, kapkodjuk a Neocitránt, az Aspirint és néha semmit sem érünk el vele. Vagy igen, de akkor is eltelik egy-két hét is, mire igazán rendbe jövünk. Viszont egy hétvégét rászánva még egy valódi antibiotikumos kúra kiegészítéseképpen is kúrálhatjuk magunkat gyógynövényekkel.

Izzasztó tea hárs- és bodzavirágból

A komoly javulás érdekében alkalmazzunk gyógynövényes izzasztókúrát – ilyenkor azonban nem szabad fölkelni, 2-3 napot kötelező ágyban tölteni! Pont jó rá a hétvége. És nem árt, ha valaki gondoskodik rólunk, meg a család többi tagjáról is – elvégre mi épp az ágyat nyomjuk.

Az izzasztó hatású teakészítése: 1:1 arányban összekeverünk hársfa- és bodzavirágot. 3 evőkanálnyi mennyiséget leforrázunk 0,5 l vízzel, 20 percnyi ázás után leszűrjük, 5 perc múlva hozzáöntjük 1 citrom levét, és belekeverünk 3 kanál erdei mézet.

Az ágyban fekvő betegnek forrón kell meginnia és nyakig be kell takaróznia. 20 perc múlva elkezd izzadni, lemegy a láza, lassan javul a közérzete, megnő az étvágya, rendbe jön az emésztése is.

Mivel a túlzott izzadás és folyadékvesztés legyengíti a beteget, legfeljebb kétszer (idős betegnek csak egyszer) szabad alkalmazni a kúrát. Sikerrel végezhetik várandós anyák, akik egyébként nem szedhetnek aszpirint, valamint asztmás és gyomorfekélyes betegek is.