Tipp, ötlet, tanács, fortély, praktika a mindennapokhoz

Hogyan válasszunk porszívót?

Amikor új porszívót szeretnénk vásárolni, jónéhány szempontot figyelembe szoktunk venni (és kell is figyelembe vennünk). Például hol használjuk, mennyibe kerül, mennyire halk vagy hangos, sőt sokszor a porszívó kinézete sem mindegy (akár bele is lehet szeretni egy háztartási gépbe. Nekem például az önjáró piros csodaporszívó az álmaim netovábbja). Ha mondjuk porzsákos gépek közt nézelődünk, fontos lehet, hogy könnyű-e beszerezni hozzá az utánpótlást és a allergiás van a családban, az sem mindegy, hogy kínál-e ez ellen valamit a gép.

Porszívó

Sokan ott elakadnak a döntésben, hogy porzsákos vagy porzsák nélküli porszívót válasszanak. Mondjuk én porzsák nélkülit tán még nem is láttam...

A szakemberek állítása szerint a porzsákos porszívó általában erősebben szív, halkabb, nagyobb mennyiségű levegőt szűr meg, és a karbantartása is egyszerűbb. Porzsákos porszívó esetén elgondolkozhatunk azon is, hogy papír vagy szintetikus porzsákot szeretnénk majd használni. A textil porzsák nem ajánlott, mivel nem szűri megfelelően a port, ezért az eszköz élettartamát jelentősen megrövidíti.

Létezik egy szabvány méret, az S-BAG, amely 39 féle porszívóhoz használható, így célszerű lehet olyan készüléket választani, amely S-BAG kompatibilis. Ezt ráadásul beszerezni is egyszerű, és elfelejthetjük ezután a porszívónk márkáját, típusát, mindenféle kódokat, amelyek más esetben szükségesek lennének a porzsák vásárlásakor. S-BAG-ből is többféle típus létezik, az eredeti standard porzsák a Menalux T 197, amely magas minőségű és több réteg papírból készült. A szintetikus anyagúak között találni antiallergént, magasabb szűrőképességűt, környezetbarátot, szagsemlegesítőt. Mindegyik porzsák használata higiénikus és egyszerű.

A szintetikus porzsákoknak hosszabb az élettartamuk a papírral szemben, emellett erősebbek és rugalmasabbak is. Amíg meg nem telnek, állítólag kiváló szívásteljesítményt biztosítanak a porszívónak.