Tipp, ötlet, tanács, fortély, praktika a mindennapokhoz

Hogyan süssünk kelt tésztát?

A jó sütemény ott kezdődik, hogy jó alapanyagokat és jó receptet használunk. Még így is történhetnek malőrök. Ezeket persze elkerülhetjük...

  • A kelt tésztához a friss élesztőt (hűtőben három hónapig is eláll) elmorzsolva liszttel, cukorral keverve tegyük a tésztába. Sós tésztába is tegyünk egy kicsi cukrot az élesztő megkeléséhez!
  • Gyorsabban kel meg a tészta, ha felfuttatjuk az élesztőt langyos tejben, kis cukorral.
  • A hozzávalókat kissé felmelegítve elegyítsük össze!
  • A dagasztás után a keléshez takarjuk le a tésztát!
  • Ha másnap akarunk sütni, lassan kelesszünk, tegyük a tésztát a hűtőbe éjszakára!
  • Ha előző nap főzött krumplit keverünk a tésztához tovább friss marad.
  • A kelt tészta simább lesz, ha a dagasztás végén egy kis olajat adunk hozzá.
  • Ha sütéskor a sütőbe teszünk egy kis tál vizet, a tésztánk szebb és puhább lesz.