Tipp, ötlet, tanács, fortély, praktika a mindennapokhoz

A fűszerkert alapdarabjai

A fűszereket az ételek lelkének, a háziasszonyok örömének tartja a közvélemény. A hétköznapi ételek ízét, illatát ünnepivé varázsolhatja egy jó fűszer. A növények illatos hajtásait egész évben használhatjuk ízesítésre, és a család egészségének ápolására. A növényeket cserépben vagy kertben is termeszthetjük. A kertben sem kell 1-2 négyzetméternél nagyobb hely a legfontosabb 6-8 fűszernek.

A fűszerkertet érdemes félárnyékos helyre telepíteni

Szaporításuk úgy a legegyszerűbb, ha palántát veszünk, bár ha van türelmünk kivárni, a magról nevelt növények erősebbek lesznek. Aztán később tőosztással szaporíthatjuk.

Bazsalikom: levesek, főzelékek, mártások, húsételek ízesítésére kiváló. Zöld levelével télen is ízesíthetjük salátáinkat, a pizzaféléket, a tojásos ételeket vagy az üdítő és likőr italokat. Teája köhögéscsillapító, idegnyugtató, étvágyjavító, vizelethajtó hatású. Csökkenti a magas vérnyomást, és megvéd a stresszes állapot kialakulásától. 

Citromfű: leveleit gyümölcslevesbe, salátákba, húsételekhez és savanyusághoz használhatjuk. Teája szíverősítő, görcsoldó és nyugtató hatású.

Édeskömény: ánizsos illatú, gumóival nagyon vigyázzunk, mert átható az aromája. Használhatjuk főzelékekbe, teasüteményekbe, likőrökbe. Magjából emésztést serkentő, étvágyjavító gyógytea főzhető.

Kakukkfű: kiváló ízt és aromát kölcsönöznek sülteknek, mártásoknak, salátáknak, de csak kis mennyiségben adagoljuk az ételhez, mert az erős aroma elviheti az íz világot. Az olasz és francia konyha nélkülözhetetlen fűszernövénye. Teája frissítő hatású, köhögés, torokfájás csillapítására kitűnő gyógyír. Alacsony vérnyomásra is alkalmazzák. Baktériumölő, fertőtlenítő. Gyomornyugtató, görcsoldó, frissítő.

Kapor: túladagolva kesernyés ízt ad, de kis mennyiségben világszerte kedvelt eleme a fűszerkeverékeknek. Levelei frissen, szárítva, termése darálva használható. Főzete a gyomor-, és bélbántalmak ellen, valamint álmatlanság orvoslására is használják.

Lestyán:  intenzív aromája miatt csak módjával használjuk, levesekbe, salátákba, főzelékekbe. Teája gyomorerősítő, vese-, és epetisztító hatású.

Petrezselyem: télen - nyáron termeszthető. Levelei C- vitaminban gazdagok. Ízesítésre, díszítésre frissen, fagyasztva vagy szárítva is használható.

Rozmaring: kámforos, kesernyés aromája sokunkat a francia-, és olaszországi nyaralásra emlékeztet. Zsályával és hagymával kiváló a bárány elkészítéséhez. Teája ideg-, és gyomorerősítő.

Tárkony: csípős ízű, régi magyar fűszer. A szárnyasoknál, vadaknál, birkánál a petrezselymet pótolhatja

Zsálya: a rozmaringgal keverve a zsíros, nehéz ételek, és hústöltelékekhez nagyon finom. Levelének forrázata fertőtlenítő hatású.