Tipp, ötlet, tanács, fortély, praktika a mindennapokhoz

Fröccs, hosszúlépés vagyis bor szódával

„A fröccs szőlőbor és – nagy nyomással, szikvizes szifonfejjel ellátott palackból, üvegből vagy ballonból kinyert – szikvíz (szódavíz) változó arányú, közvetlenül a fogyasztás előtt készített keveréke.” (Magyar Értéktár)

Fröccs, vagyis a bor és a szóda házasítása

Fröccs, vagyis a bor és a szóda házasítása (kép: pixabay.com)

A bor és a szóda arányának és mennyiségének változatossága szerint vagy ötvenféle fröccs van. De a fröccsben csak bor és szóda van, minden más spriccer maximum fröccskoktél lehet. Ilyenek a Tisza fröccs, ami 1 dl vörösbor és 1 dl pezsgő elegye, vagy a Borsszem Jankó, amihez 2,5 dl szódás málnaszörpöt és 2,5 dl bort keverünk össze. De vannak citromos és más gyümölcsös fröccskoktélok is főleg az édesszájúak kedvéért.

A fröccs eredete

Először is azt kell leszögeznünk, hogy a fröccs, az nem azonos a világszerte spritz, spritzer néven ismert itallal, bár keletkezése idején – 1842-ben egy fóti borozgatáskor – Jedlik Ányos, akinek a dinamót és a szódavizet köszönhetjük, spriccernek nevezte. De szerencsére a társaságban ott volt Vörösmarty Mihály, aki a frissen megszületett italt magyarul fröccs névre keresztelte. Lehet kicsi és nagy – és volt idő, amikor komoly fizetőeszköz is volt: aki látta a Pogány Madonnát és más Ötvös Csöpi-filmeket, az emlékezhet rá, hogy Csöpi mindig a helyi „műintézményben” fogyasztható nagyfröccsökkel fizetett Matuska bácsi apróbb-nagyobb szolgálataiért.

A fröccs fajtái

A bor és a szóda arányának és mennyiségének változatossága szerint vagy ötvenféle fröccs van. De a fröccsben csak bor és szóda van, minden más spiccer maximum fröccskoktél lehet. Ilyenek a Tisza fröccs, ami 1 dl vörösbor és 1 dl pezsgő elegye, vagy a Borsszem Jankó, amihez 2,5 dl szódás málnaszörpöt és 2,5 dl bort keverünk össze. De vannak citromos és más gyümölcsös fröccskoktélok is főleg az édesszájúak kedvéért.

A fröccs fajtái

A fröccs fajtái (Kertváros Magazin)

 

Fehér vagy vörös? Száraz vagy édes?

Hogy milyen borból készíthetünk fröccsöt? A klasszikus iskola szerint olyan fehér, vörös vagy rozé borokból, amelyek frissek, korai szüretűek és nem túl illatosak, mert az illatos borok állítólag „megcsavarják” a fröccsöt, ezért nem kívánatosak. Ilyenek a szürkebarát, az olaszrizling, a kékfrankos és általában a rozék.
A modern iskola szerint az illatos fehérborok, mint amilyen a cserszegi fűszeres, az Irsai Olivér vagy a királyleányka egy kis szódával sem veszítik el virágos, illatos aromájukat, így azok, akik ezeket a borokat kedvelik, nyugodtan ihatnak belőlük készült fröccsöt is.
A modern iskola a reduktív technológiával készülő fehérborokból az olaszrizlinget tartja a legjobb fröccsalapanyagnak, de a legfrissebb évjáratú szürkebarátot vagy savignon blanc-ot is jónak ismeri el.
Ugyanígy a fanyarabb rozék és a siller (a rozé és a vörösbor között elhelyezkedő bortípus) is kitűnő alapanyaga lehet a modern fröccsnek.

Szikvíz, szóda vagy ásványvíz?

A fröccs készítésére nem célszerű ásványvizet használni, mert a borok savasak (még az édes borok is), az ásványvíz pedig lúgos (precízebben írva alkalikus). Tehát az ásványvíz csökkenti a fröccs élvezeti értékét.
Marad tehát a szikvíz (hazánkban mintegy 1000 szikvízkészítő működik – egyébként nekik köszönhető, hogy a fröccs hungarikum lett), vagy a szóda. Ha nem akarjuk megkeresni, hol lehet a legközelebbi előre töltött és becserélhető szifonkészítő szikvizes, fröccskészítéshez vegyünk szódásszifont. Vannak már klassz modern darabok, de a retró palackokhoz is lehet patront és alkatrészeket is kapni.

Fröccs és egészség

A jó fröccs titka egyszerű: este kell meginni. Élettani hatásai megegyeznek a benne található boréval. Bár fröccs valóban egészséges, napközben – akármennyire jólesik is – kimondottan ártunk vele magunknak. Az alkoholos ital fokozza az izzadást, dehidratál, és a rekkenő hőségben könnyebben a fejünkbe száll. Ha pedig az esti lazításhoz az egészséges italt preferáljuk, leginkább a fröccs ajánlható.

 

Ez az írás nyomtatásban a Kertváros Magazin 2017 szeptemberi számában jelent meg.