Tipp, ötlet, tanács, fortély, praktika a mindennapokhoz

Együnk medvehagymát (Allium ursinum)!

Egész Európában megtalálható növény, amely nevét arról kapta, hogy a barnamedvék előszeretettel fogyasztják terméseit, és még a föld alól is gyakran kiássák, de hasonlóképp kedvelik a vaddisznók is. Népies nevei: kígyóhagyma, vadfokhagyma, poroszhagyma, sajamás, salamás, sarima sási-hagyma.

Erdőkben medvehagyma-szőnyegekkel találkozhatunk

Fehér, megnyúlt buzogány alakú (45 mmhosszúra és5 mmvastagra hízó) hagymájából rendesen két nagy, tojásdad, hosszú nyelű, a végén kihegyesedő, 15–25 cm magasra emelkedő tőlevelet hoz. A külső levél hüvelye hártyás. Levéllemeze átlag15 cmhosszú és4 cmszéles, és sötétebb zöld fonákukat fordítják a nap felé.

Virágrügyeit két hártyaszerű, barna buroklevél védi. A kinyílt virágok hófehérek, háromszögletű tőkocsányon, tömött ernyőkben nyílnak. Háromrekeszű toktermése van.

Évelő növény. A nedves, árnyas erdőkben érzi jól magát, az enyhén savas talajt kedveli. Erősen fokhagymaillatú levelei kora tavasszal jelennek meg, és a nyár közepére elszáradnak. Április-májusban virágzik.

Hazánkban főleg a gyertyános, tölgyes vagy bükkös erdők aljnövényzetében nő tömegesen. Március elejétől már látható hajtásai vannak. Tömeges tenyészhelye a Zselic és a Mecsek, ahol legkorábban Orfű környékén, illetve a Misina déli lejtőin jelenik meg.

1992-ben a medvehagymát az év növényévé nyilvánították Európában.

Leveleit tavasszal, a virágzás előtt szedik, és frissen használják fel, mert szárítva gyógyhatásuk gyengül. Hagymáját a fokhagymáéval azonos módon hasznosítják.

 

A medvehagyma felhasználása

Frissen a növény minden része fogyasztható. A medvehagyma levelei nyersen vagy főzve is ízletesek, és gyenge tél esetén már január közepétől be lehet takarítani. A fokhagymához hasonló az ízük, és kiváló alkotórészei egy téli salátának. Nyersen feldarabolva vajas kenyérre szórva is finom. Leveseket, burgonyás ételeket fűszerezhetünk vele, vagy főzhetünk belőle medvehagyma-krémlevest (egy krumpli, hagyma, fokhagyma és tejszín hozzáadásával), illetve a hűtőszekrényben tárolható pestóként (olajjal, parmezán sajttal, sóval és magokkal összeturmixolva), ami rizses és tésztaételek szószaként is finom. A jellegzetesen erős illatát az ételekbe keverve elveszti, így nagyon kellemes aromát ad az ételeknek.

További felhasználási lehetőség, ha a spenóthoz hasonlóan készítjük el főzelékként. Rántás nem kell hozzá: enyhén párolva, majd összeturmixolva finom étel.

Eltartható aprítva sóval összekeverve, olajban, valamint a legegyszerűbb ha lezárt nylon zacskóban lefagyasztjuk. Célszerű kis zacskókban lefagyasztani és úgy eltenni, hisz akkor nem kell felengedni mindet. A fagyasztás után a felengedett medvehagyma rostjai szétesnek és sötétedik, valamint némi levet ereszt, azonban még mindig a fagyasztás őrzi meg hatóanyagának nagy többségét.

A tavasz közepén a virágok kinyílnak, ekkor a levelek elvesztik vitalitásukat. A virágokat ugyanúgy lehet fogyasztani, mint a leveleket, habár kissé erősebb az ízük; továbbá saláták dekorálására is használhatóak. Amint a magok kezdenek érni a hüvelyekben, azok íze még erősebbé válik.

A gyökér nyersen vagy főzve fogyasztható, egész évben begyűjthető, de a legcélszerűbb júliustól decemberig vagy januárig betakarítani. Erős fokhagymaíze van, ám meglehetősen kicsi és nehézkes betakarítani.

 

A medvehagyma gyógyító hatásai

Egészségügyi szempontból a medvehagyma több hatóanyagot tartalmaz, mint a fokhagyma.

Diéta mellett optimális kiegészítő, és rendszeres fogyasztás esetén jó hatással van az egészségre. Hatékony vérnyomás- és koleszterinszint-csökkentő. A növény leve háztartási fertőtlenítőként is használható.

A medvehagyma gombaölő és antibakteriális tulajdonságokkal rendelkezik, ugyanakkor egy jó antioxidáns, és védi a szervezetet a szabadgyököktől. Aktiválja a falósejteket, csökkenti az LDL koleszterinszintézist, és megakadályozza a plakkok és vérrögök képződését.

Kedvezően hat a gyomorra, a bélrendszerre, krónikus hasmenés és szorulás ellen jó hatású, a szédülést, fejfájást enyhíti, a magas vérnyomást csökkenti, tisztítja a vesét és a húgyhólyagot, elősegíti a vizelet ürítését, tisztítja a vért.

FIGYELEM! Enyhe vérlemezke- (trombocita-) összecsapódást gátló aktivitással is rendelkezik. Véralvadásgátló szerekkel együtt fogyasztása nem javasolt, mert a vérzés kockázatát fokozza. Ugyanezért nem szabad hagymát enni műtétek előtt, és rendszeres fogyasztása a nemszteroid véralvadásgátlót, gyulladáscsökkentőt szedő betegek számára csak orvosi felügyelettel engedhető meg.