Tipp, ötlet, tanács, fortély, praktika a mindennapokhoz

Gyümölcszselé

Ágnes tippje
Téma: Receptek

A gyümölcszselét valaki nagyon szereti, valaki meg undorodik tőle, mert az amarikai filmekben látott kórházi koszt jut róla az eszébe. Pedig bármennyire is hihetetlen, igazán egészséges étel. Sőt mondhatni gyógyító. A benne lévő zselatin ugyanis az ízületekből az idők során eltűnő zselés anyagot képes pótolni. Ehhez viszont mindenképp az állati eredetű étkezési zselatint kell használni!

 

Pavlova torta

Ágnes tippje

A világ legszebb és egyik legfinomabb maradékhasznosító édessége a Pavlova torta. Eredete a legendák homályába vész, de az biztos, hogy a legendás orosz balerina, Anna Pavlova (1881-1931) a névadó. Anna Pavlova 1926-ban Ausztráliában és Új-Zélandon turnézott, majd 1929-ben újra ellátogatott Ausztráliába. Nagy esemény, az év kulturális eseménye volt ez abban az időben.

Mákos guba

Ágnes tippje
Jellemzők: maradék, mák, kifli

Tipikus maradékhasznosító étel a mákos guba, ami ráadásul, ha jól tudom, hungarikum. Ismert mákos guba vagy mákos gubó vagy bobajka néven és bár jellegzetes magyar édesség, ismerik Németországban és Lengyelországban is. Eredetileg karácsonyi ünnepi étel volt, és azért sütötték, hogy a sokszemű mák sok szerencsét, sok pénzt hozzon az új esztendőben.

Virágok, gyümölcsök, zöldségek bundában

Amikor kivirágzik az akác és a bodza, elkezdődik nálunk a bundában sült virágok szezonja. Tulajdonképpen én nem is bundában, hanem slafrokban tálalom őket – így emlékezem meg Kerci nagynénikémről, akinél sokszor ettem az alma slafrokban nevű édességet. Ez persze nem más, mint palacsintatésztába mártott és kisütött virág.

Levéltetű irtása

Múlt héten betetvesedtek a rózsáink. Mivel anyukám ilyenkor nikotinos oldattal szokta lepermetezni a növényeit, ám a családban senki sem dohányzik, megpróbált kérni valakitől két szál cigarettát. A szomszéd Marika néni azt mondta, ne azzal kísérletezzen, neki a leanderét lepték el és épp most permetezte őket le egy jó kis keverékkel: fél liter vízbe tett két evőkanál cukrot, ugyanennyi ecetet és mosogatószert.

Ribizkekrém leves

Verka tippje

Az alábbi recept előkészítése kissé ugyan macerás, de megéri. Ugyan be kell vallanom, hogy az előkészítésben még soha nem vettem részt, hiszen készen juottam hozzá az legfontosabb alapanyagához a ribizkepéphez. Keresztszüleim csak ezért a receptért ültettek kertjükben ipari mennyiségű ribizlibokrot és a piros bogyócskák érésekor manufakturában készítik el az egész családnak az éves ribizkekrémleves alapot.

Feliratkozás a következőre: cukor