Tipp, ötlet, tanács, fortély, praktika a mindennapokhoz

Hogyan süssünk bejglit?

Kedvenc karácsonyi sütinket csodás kabarétréfában is feldolgozták. Benedek Tibor zseniális előadását a youtube-on is hallhatjuk: És elmúla vala a karácsony ünnepe, de nem múla el a bájgli...

Bejgli

  • Az élesztőre öntött tej ne legyen túl forró, inkább csak langyos!
  • Érdemes kézzel dagasztani a tésztát.
  • A tésztát ne gyúrjuk túl, ne legyen kemény, mert akkor sütés közben kiszárad. 
  • Kelesszük meg alaposan.
  • A tölteléket hidegen tegyük a kinyújtott tésztára!
  • A tepsiben is még egyszer kelesszük meg!
  • A tetejét tojássárgájával legalább kétszer kenjük át!
  • Először hosszában, másodszorra keresztben kenjük, így lesz szép márványos!
  • Két kenés között hagyjuk megszáradni a tojást!
  • Ügyeljünk, hogy a kenés le ne folyjon a tészta oldalára! 
  • A sütésre előkészített bejglit ne pihentessük tovább, csak addig, amíg megszárad rajta a tojás.
  • Mielőtt a bejglit sütőbe tennénk, szúrjuk át több helyen egy villával, hogy a képződő gőz ne repessze majd szét.
  • A gesztenyetöltelékhez a gesztenyemasszát lazítsuk rummal, tejszínnel vagy puha margarinnal, és turbózzuk fel magozott meggyszemekkel vagy vörösborba áztatott aszalt szilvával.
  • A diós vagy mákos töltelékhez ízlés szerint tehetünk még apróra vágott cukrozott narancshéjat, mazsolát vagy kandírozott gyömbért, őrölt kardamomot, esetleg őrölt szerecsendiót. Locsolhatunk bele egy kevés rózsa- vagy narancsvirágvizet.
  • A bejgli hosszabb ideig eláll, ha fóliába csomagoljuk és a hűtőszekrénybe tesszük.