Tipp, ötlet, tanács, fortély, praktika a mindennapokhoz

Hogyan főzzük a húsvéti sonkát?

A húsvéti sonka legjobb, ha hagyományos pácolású és füstülésű. Azonban van úgy, hogy csak gyorspácolású kerül az asztalra. Esetleg nem is sonka, hanem csülök vagy füstölt tarja vagy kötözött sonka. Ez utóbbiakat sem szabad lebecsülnünk, és némi háziasszonyi rafinériával megfelelő sonkapótló lehet belőlük.

A jó főtt sonka szaftos és könnyen szeletelhető
Mindenesetre azt leszögezhetjük, hogy a sonka főzése a húsvéti ételkészítés legfontosabb eleme. Hagyományosan főtt tojással és tormával fogyasztották Húsvét reggelire, miután elvitték a templomba megszentelni. Persze az év bármely szakában főzhetünk sonkát vagy más füstöltet.

  • Minimum egy nappal tálalás előtt meg kell főzni, a meleg sonkát ugyanis nem lehet szépen szeletelni.
  • Jó a sonkát, füstölt húst megmérni, mielőtt bármit kezdenénk vele.
  • A hagyományos füstölésű sonkát langyos vízben mossuk meg, majd áztassuk be minimum egy éjszakára! Akár egy napot is állhat a páclében, így a kiszáradt rostok felszívják a nedvességet és a fölösleges só is kiázik.
  • A hagyományos füstölésű sonkát, tarját, csülköt, oldalast vagy bármilyen füstölt húst lehet tejben is áztatni. Ekkor annyi tejet kell ráönteni, amennyi éppen ellepi. Lefedve éjszakára a hűtőbe kell tenni.
  • Kitűnő lesz a füstölt hús, ha áztatás előtt a bőrét és az alatta lévő zsírréteget sűrűn bevagdaljuk.
  • A tarját, combot, csülköt elég csak 3-4 órát áztatni.
  • Ha gyorspácos a hús, elég csak langyos vízben megmosni, nem szükséges áztatni, hisz a só nem járta át és nem is száraz.
  • Az áztatólevet ízesíthetjük is: például fokhagymával, száraz fehér borral.
  • Ha elfelejtettük beáztatni, ecetes vízben érdemes főzni.
  • Főzéskor egy nagy edényben annyi hideg vízben tegyük fel főni a füstölt húst (sonkát, tarját, csülköt), hogy a víz teljesen ellepje. (Ha tejben áztattuk, mossuk meg!)
  • Kuktában nem lehet sonkát főzni, mert a húsban lévő zsír a gyors forrás következtében a kuktában hamar kifő, a rostok rágóssá válnak.
  • Annyi óráig kell főzni, ahány kiló a hús (a gyorsérlelésű húsoknál ez az idő kevesebb). Akkor igazán jó, ha inkább csak gyöngyözik a leve. Ellenőrizni a csont mellett egy hústűvel lehet: ha könnyen kicsúszik belőle (és a csontja is kijön), a sonka megfőtt. Vigyázzunk, hogy ne főzzük túl, mert a sonka szétesik, szálkás lesz!
  • A főzővízbe tehetünk hagymát, fokhagymát, borsot, babérlevelet. Édesapám szegfűborsot és borókabogyót is szokott beletenni, de akár más fűszerekkel is kísérletezhetünk – például gyömbérrel.
  • Ha megpuhult a sonka, a saját levében hagyjuk kihűlni!
  • Amikor kihűlt, leöntjük a levét, majd a sonkát hideg helyre tesszük.
  • Ha kötözött sonkát főzünk, a hálót is kihűlt állapotban, óvatosan fejtsük le!
  • Az alufóliába csomagolt főtt sonka legalább egy hétig eláll a hűtőszekrény leghidegebb részében, mélyhűtőben pedig hónapokig is tárolható.
  • A sonkalében főzhetünk tojást – füstös íze lesz, viszont nem lehet megfesteni, mert a héja zsíros.
  • A főzőlé egy részéből azonnal bablevest, lencsefőzeléket főzhetünk, a többit lefagyaszthatjuk a későbbi felhasználásig.