Tipp, ötlet, tanács, fortély, praktika a mindennapokhoz

Halászléfőző praktikák

Akkor jó a halászlé, ha az edényből felszálló gőztől a kezünk összetapad. 
A halászlét tájegységenként máshogy készítik, sőt minden családnak megvan a nemzedékről nemzedékre szálló receptje. Van, aki a levet leszűri, van, aki passzírozza, míg mások egyszerre belerakják a halhúsokat is.

Halászlé

A halászléhez tájegységenként változó, hogy lebbencstésztát, metélt tésztát, finommetéltet, csavart tésztát, zöldségféléket kockára vágva vagy kockára vágott burgonyát adnak. A barátnőmék Baján például a klasszikus bajai recepttel ellentétben főznek bele egész krumplit – annyit, ahányan kérnek belőle, és a tányérba a tészta mellett nyers hagymát is tesznek.

A halételek készítésénél igen fontos, hogy az ízesítő és fűszeranyagokat mindig óvatosan, a hal ízének elnyomása nélkül használjuk. Nem az a cél, hogy a vendégeink „lángoljanak” a halászlénktől, hanem hogy az ételt egészében élvezzék. Épp ezért ha csípőset szeretnénk, inkább főzzük bele egészben a cseresznyepaprikát, úgy csak pikáns lesz, és akár a gyerekek is megehetik. Aztán ha valaki csípősen, netán erősen szereti – nyomja ki a cseresznyepaprikát.