Tipp, ötlet, tanács, fortély, praktika a mindennapokhoz

A hal kezelése, főzése

Ha a halon a romlás legkisebb jele észlelhető, tilos felhasználni! A friss hal pikkelye, bőre fényes, kopoltyúja élénkvörös színű, szeme tiszta. Az állott vagy romlott halat szürkés nyálka borítja, kopoltyúja szürke, szeme zavaros, és kellemetlen szaga van.

Halpiac

A halakat főzéskor, pároláskor ne főzzük túl puhára, mert laza rostozatuk miatt hamar szétesnek.

A halat, sütés vagy panírozás előtt jól le kell szárítani.

A halszag hamarabb eltűnik a kezünkről, ha citromlével bedörzsöljük, majd megmossuk.

A fagyasztott halkészítményeket felolvasztás után szintén azonnal használjuk fel, mert ez még az élő halnál is gyorsabban romlik! A felengedett halat visszafagyasztani tilos (ez minden ételre igaz)! A felolvasztást 0–5 °C körüli hőmérsékleten végezzük, semmi esetre sem szabad meleg vízben kiolvasztani!

A halmaradékot még hűtőben sem ajánlatos 12 óránál tovább tárolni, mert könnyen bomlásnak indul.

A halétel maradékát sose adjuk háziállatainknak, mert a szálka a torkukon akadhat.