Tipp, ötlet, tanács, fortély, praktika a mindennapokhoz

Gyümölcszselé

A gyümölcszselét valaki nagyon szereti, valaki meg undorodik tőle, mert az amarikai filmekben látott kórházi koszt jut róla az eszébe. Pedig bármennyire is hihetetlen, igazán egészséges étel. Sőt mondhatni gyógyító. A benne lévő zselatin ugyanis az ízületekből az idők során eltűnő zselés anyagot képes pótolni. Ehhez viszont mindenképp az állati eredetű étkezési zselatint kell használni!

 Különféle gyümölcszselék

Különféle gyümölcszselék (kép: pexels.com)

Hozzávalók:

  • gyümölcslé (frissen préselt szőlőlé, narancslé, bármilyen 100%-os dobozos gyümölcslé vagy a kedvenc borunk)
  • zselatinpor (2 evőkanál/dl, de 3 zacskónyi 1 liter gyümölcsléhez)
  • édesítőszer (cukor, barnacukor, méz, xylit, eritrit vagy bármi más)
  • citrom

 

Ha áttetsző zselét szeretnénk, a gyümölcslevet szűrjük át sűrű szövésű vásznon – de nem muszáj!

Literenként csavarjuk bele 1-1 citrom levét, hogy kihozza az ízeket (ezt is a vásznon keresztül szűrjük)!

A lében oldjunk fel annyi édesítőszert, amennyit szeretnénk (esetleg tehetünk bele vaníliát, fahéjat vagy más ízesítőt is)!

Mérjük le a folyadékot és számítsuk ki a zselatin mennyiségét! (1zacskó kb. fél literhez elég, de hogy biztosra menjünk érdemes 1 liter gyümölcsléhez 3 zacskóval használni, hogy biztosan megálljon.)

Kezdjük el melegíteni a gyümölcslevet és langyosan adjuk hozzá a zselatint, majd folyamatos kevergetés mellett forraljuk fel!

Töltsük vízzel kiöblített szilikonformá(k)ba és hagyjuk kihűlni!

 

A zselatin mennyiségének növelésével lehet a zselét keményíteni egészen addig, hogy akár házi gumicukor is lehet belőle (2,5 dl léhez 20 g zselatinpor). Ezt lehet kicsi bonbonformákba, vagy egy tepsibe önteni és utólag felkockázni.

Nagyobb formában több zselét egymásra is rétegezhetünk, ekkor mindig meg kell várni, hogy a formában lévő teljesen megszilárduljon.

Csodásan mutat, ha gyümölcsöket vagy ehető virágokat is elrejtünk a zselében.