Tipp, ötlet, tanács, fortély, praktika a mindennapokhoz

Gyerek, hideg, öltözködés

Jön a hideg, nálunk pedig a viták időszaka: mennyire öltöztessük föl a gyereket. A nagymama fázós, ezért a világ minden pulóverét ráadná az unokára, ám ő az apjára ütött és medvefajta, vagyis nem fázós. És nem is megfázós. Meg persze be szoktam tartani azokat a „szabályokat” amiket a gyerekorvostól, védőnőtől hallottam.

Rétegesen, de ne Michelin-baba módjára öltöztessük a gyereket!

Első szabály – a gyerek legyen kint télen, hidegben is. Az én lányom például pár napos korától délutánonként kint aludt a levegőn. Ha hideg volt alá és fölé is meleg paplan, takaró került és téli kezeslábas volt a hálóruha. Fontos azonban figyelni arra, hogy hidegben ne legyen a gyerek egyszerre túl sokat a kertben, pontosabban ha rohangált, utána ne sokat ücsörögjön, mert megfázik. Inkább többször keveset legyen kint, vagy először sétáljunk és az út végén fussunk, hogy kimelegedve már a meleg lakásba érjünk!

Második szabály – réteges öltözködés. Mióta futkározik, rétegesen, de nem Michelin-baba módjára öltöztetem a lányom. Amíg még lehet méretet kapni, bodyt adok rá, hogy a dereka mindig be legyen takarva, meg nagyon jók a polár pulcsik. A vékonyak is jó melegek. Meg arra figyelek, hogy ha szaladgál, leveszek egy réteget, amikor pedig megáll, visszaadom rá. Erre nagyon jól beváltak a mellények. A hegyi emberek azt mondják, elsősorban a mellkast, a törzset kell melegen tartani, a karokról nem fázik meg senki.

Harmadik szabály – a gyerek ugyanannyira fázós, mint egy felnőtt. Nem szabad sem alul-, sem túlöltöztetni (ez a gyakoribb)! A gyereket ne az évszaknak, hanem az időjárásnak megfelelően öltöztessük! Ha mi nem viselünk télikabátot, ne adjunk a gyerekre se! Ha túlöltöztetjük, biztosan megizzad és megfázik, és nehezen is gyógyul ki belőle.

Negyedik szabály – próbáljunk a fejére húzni valamit! Ez azért kell, mert a szervezetből a hő hetven százaléka a fejen keresztül távozik – síelők nem véletlenül hordanak sapkát. Az én lányom nem barátja a fejfedőknek. Nyáron például képtelenség rá napszúrás ellen valamit is ráadni. Viszont a kapucnit szereti, így hűvös időben kapucnis pulcsit kap, így védve van a feje. Télre meg olyan csajos darabot vettünk neki, amit ő választott. Azt szívesen vette föl…

Ötödik szabály – meleg és szellőző lábbelit válasszunk! Persze az őszi esők idején inkább adok a lányomra gumicsizmát – hidegben dupla zoknival, de télen jöhet a vízhatlan bundás kiscsizma. Különösen lányoknál fontos, hogy föl ne fázzanak. Egyrészt kellemetlen tünetekkel jár, másrészt akár súlyos, egész életre kiható következményei is lehetnek. Tehát jó már egészen kis korban megtanítani nekik, hogy a vizes cipő, zokni nem barátunk és nem üldögélünk hosszasan a hideg kövön, földön – hacsak télen nem vagyunk síruhában a megfelelő aláöltözéssel együtt.

Hatodik szabály – melengessük a kezet! Leginkább azért, hogy tudjon a gyerkőc fogni vele. A kicsiknél az persze baj, hogy a kesztyűben egyáltalán nem lehet fogni, mert szinte csupa bumszli darabot gyártanak. Ha nem tudjuk ráerőltetni a gyerekre a kesztyűt, vagy hamar leveszi, inkább melengessük a kezét. Vegyünk kézmelegítőt (ezt sportáruházakban kesztyűbe ajánlják) és adjuk a kezébe. Vagy próbáljuk meg az orosz módszert: a fázós kezecskét, arcocskát (sőt, ha muszáj, a lábat is) mossuk meg hóval. Nem tudom, mi a hatásmechanizmus, de nálam bevált, megdörzsöltük hóval a lányom kezét, az nem esett neki jót, de utána felmelegedett…