Tipp, ötlet, tanács, fortély, praktika a mindennapokhoz

Grillezés mesterfokon – hogy előzzük meg a rákkeltőket?

A grillezés egyik rákfenéje a rákkeltő anyagok kialakulása. Túl magas hőmérsékleten, illetve a zsír égésekor szabadulhatnak fel az úgynevezett heterociklusos aminok, amelyek a korommal, füsttel jelennek meg a sültek felületén. Ezért az az igazi egészséges grillétel az, amely megfelelően alacsony hőmérsékleten sült.

Hamburger grillen

(kép: ezertipp.hu)

Sütés előtt érdemes pácolni. Ha a csirkemellet almaecet, olívaolaj, citromlé és fűszerek keverékében érleljük sütés előtt, akár teljesen is elejét vehetjük az egészségtelen vegyületek képződésének. A kísérletek szerint ugyanis a páclé elszigeteli a húst a forró grilltől, és önmagában is csökkenti annyira a hús felületén a sütési hőmérsékletet, hogy a heterociklusos aminok ne alakulhassanak ki.

Nem szabad túl magas hőmérsékleten sütni! Inkább tartson egy picivel tovább, amíg átsül a hús, mint hogy káros vegyületek képződjenek!

Ha nyílt tűzön grillezünk, tegyünk a hús vagy hal alá alufóliát, hogy védjük az ételt a lángoktól. Így ráadásul azt is megakadályozhatjuk, hogy a zsír a tűzbe csöppenjen, és a kialakuló rákkeltő vegyületek a füsttel együtt felszálljanak az ételre.

A hamburgerpogácsa grillezése előtt nyomkodjuk ki a nedvességet a pogácsából! A vizsgálatok szerint így kevesebb az esély az egészségtelen anyagok kialakulására. A pogácsákat legalább percenként egyszer fordítsuk is meg! Így nem forrósodik fel annyira a hús, hogy beinduljon a heterociklusos aminok képződése. Mindennek persze ellentmond minden valamirevaló hamburgerkészítő – ugyanis forró grillt, direkt lángot és egyszeri fordítást tartanak ildomosnak.