Tipp, ötlet, tanács, fortély, praktika a mindennapokhoz

Grillezés mesterfokon – grillező alkalmatosságok

​​​​​​Mindenki tudja,hogy megfelelő eszközzel jobban megy a munka. Így van ez egy kerti sütögetésnél is. Ha megfelelő a sütő, a faszén, jobb lesz a parázs és az étel is. Ráadásul nem tűnünk a barátok szemében sem tök bénának.

A grillt legkönnyebb frissen lesúrolni

  • Faszénen többféle felületen grillezhetünk. Az öntöttvas rostély (vagy a tárcsa) jól tartja a hőt. Teflon rácson könnyű megforgatni a szeleteket, nem sülnek oda.
  • A zsírgyűjtős fémlapon készülő húst a saját szaftjával locsolhatjuk. Másféle rostélyra is tehetünk alufólia tálcát, hogy ne a parázsra csöpögjön a zsír.
  • Ha nincs időnk vagy kedvünk parazsat készíteni, használhatunk apró gázpalackot, vagy árammal működő szerkezetet.
  • Teflon tepsiben, öntöttvas edényben aprópecsenyét süthetünk
  • Ha nem akarjuk az elektromos grill fűtőszálára ráégetni a zsírt, vagy zöldséglevet, tegyünk alájuk fém tepsit, vagy alufóliát.
  • Ha a parázsra egy pár borókabogyót, babérlevelet, rozmaringot vagy más leveles fűszert szórunk, az aromáját átveszi a sülő hús.
  • A kihűlt grillsütőt takarítsuk le, és tároláshoz szedjük szét!
  • Háromszög alakú kefével a legegyszerűbb a takarítás, mert a rácsok közé is behatol.
  • Nagyon odaégett szennyeződés esetén néhány órára áztassuk be a rostélyt mosószeres/szódabikarbónás vízbe.
  • A nem rozsdamentes eszközöket ne hagyjuk a szabadban!