Tipp, ötlet, tanács, fortély, praktika a mindennapokhoz

A füge

füge alapvetően mediterrán növény, de egyik változata napos védett helyen Magyarországon is megterem. sokak szerint akkor a legfinomabb, ha egyenesen a bokorról szedjük. Az érett gyümölcs zöld vagy barnáslila, mézédes, zamatos, amit mindig szobahőmérsékleten fogyasszunk! Vigyázzunk, mert éretten hűtőszekrényben is csak egy-két napig tartható el!

Vigyázz! A fügebokor fagyérzékeny

Vigyázz! A fügebokor fagyérzékeny  (kép: pixabay.com)

Amellett, hogy finom, számos egyéb érv is a fogyasztása mellett szól:
Magas rosttartalma segíti az emésztést.
Magas a vas- és kalciumtartalma.
Az aszalt fügében levő sok apró mag gyorsítja az anyagcserét.
Káliumtartalma miatt jó hatással van a szív működésére, és lúgosítja, élénkíti a szervezetet.
A frissen facsart fügelé megszünteti a gyomorégést.
Cinktartalma prosztatabántalmakra nyújt enyhülést – csak próbáljuk a teremtés koronáját rávenni a fügeevésre.
A szirupban eltett fügebefőtt remekül illik szárnyas és vadhúsokhoz.
A krémsajtból mézzel és dióval készült krémmel megtöltött füge igazi ünnepi előétel.
A fügét fűszeres szalámival szendvicsre is tehetjük, pármai sonkával könnyű ínyenc vacsorát varázsolhatunk belőle.
Nem megvetendő a fügéből készített bor és pálinka sem.