Tipp, ötlet, tanács, fortély, praktika a mindennapokhoz

A frissítő tea

A tea fő hatóanyaga hasonlít a kávééhoz, mégis sokkal inkább érdemes előnyben részesíteni a teát a kávéval szemben, ugyanis a tea erősebben élénkít, mint a kávé, emellett álmosság- és fájdaloműző és növeli a koncentrációt is. Míg a kávé koffeinje gyorsan a vérbe kerül, és szinte lökésszerű hatása van, addig a tea hatóanyaga csak a bélrendszerben fokozatosan szabadul fel, ezért a hatása is komplexebb és lassabb.

Teaületvény Vietnamban

Teaületvény Vietnamban (kép: pixabay.com)

A teákat minőségük, termesztésük és érlelésük alapján hat fő csoportba sorolhatjuk, így megkülönböztetünk zöld, sárga, vörös, fehér, oolong (ulong) és fekete teát. A teafajták a minőség mellett a termesztés helye szerint is osztályozhatók.

A feldolgozás során a leveleket fonnyasztják, hogy csökkentsék a víztartalmukat, ezután sodorják, hogy a sejtfalak felszakadjanak, és a növényi nedvek érintkezésbe léphessenek a levegővel, majd fermentálják, amelynek során a levegő és enzimek hatására kialakulnak a fajtára jellemző íz- és aromakomponensek, végül addig szárítják, míg a tea víztartalma négy százalék alá csökken.

A zöld teát egyáltalán nem fermentálják, a szüretet követően gőzöléssel, melegítéssel semlegesítik az erjedésért felelős enzimeket. Napjainkban rendkívül népszerű, nem elsősorban íze, hanem bizonyítottan magas antioxidáns tartalma miatt, amely megköti az öregedésért felelős szabad gyököket és állítólagos zsíroldó, valamint rákmegelőző hatása miatt. Erős, kissé kesernyés íz jellemzi. Készítésekor 80-85 fokos vízzel forrázzuk le és 2-3 percig áztassuk!
A zöld teát régen kizárólag gyógynövényként használták, a szellemi erő fokozására, de kenőcsként is használták reumás panaszokra, vagy gyulladt szemre.

A sárga tea esetében a fermentációt félidőben túlfűtéssel meggátolják, majd különféle illatosító anyagokat adnak hozzá. Az így kapott teát aztán ízlésüknek megfelelően keverik. Friss, üde aromával bír. Ma Kínában mintegy tízféle sárga teát ismernek, melyek egyikét sem exportálják Európába.
A vörös tea nevét főzetének vöröses-barnás színéről kapta. Íze átható, markáns, az erősen fermentált teákhoz soroljuk. A vörös tea fája állítólag a világon egyedül Yunnanban, az „örök tavasz tartományában” virágzik. Ezt tartják a tartós és egészséges fogyás egyik leghatásosabb elősegítőjének..
A fehér teát a sárgához hasonlóan az enyhén fermentáltak között tartjuk számon. Egész évben, csak néhány napig szüretelhető, mert a benne rejlő öregedést gátló anyagok csak ez idő alatt fejtik ki hatásukat intenzívebben. A fehér teát a még ki nem nyílt levélrügyekből állítják elő, ilyenkor még selyemszerű pihe védi a rügyet. Az aprólékos munkával leszedett növény nagyon gazdag antioxidánsokban, hatása intenzív. Védelmezi a bőrszöveteket, javítja a véráramlást, regenerálja a bőrt. Csökkenti a nikotinéhséget, ezért a dohányzásról leszokóknak is segít. A krónikus májgyulladás esetén is javulást érték el. A fehér tea még Kínában is exkluzív, nagytiszteletű italnak számít. A világon mindössze csak két terület felel meg a fehér tea különleges és egyedülálló feltételeinek. Tehát a legkiválóbb minőségű fehér tea Dél-Kínából származik: Fujian tartományának hegyoldalairól, Yunnan tartományból (régen Burma nevet viselte), illetve Taiwan Strait tengerparti részéről. A másik terület, ami a fehér tea növényének termesztése szempontjából kiváló: Sri Lanka szigete.Kínában a fehér tea Imperial néven is ismert, mivel a fehér tea fogyasztása több, mint ezer évig csak a császárok kiváltsága volt. A hagyományok szerint a fehér tea halhatatlansággal ajándékozta meg a fogyasztóját. Ma már a japán nők is használják kívül és belül is. A fehér teát mindössze egy percig kell áztatni. Értágító hatása megszünteti a szellemi és fizikai fáradságot, fokozza az agyműködést, a szívet erősebb munkára ösztönzi. Rákmegelőző hatása is ismert.
A félig fermentált oolong teák ízvilága aromákban igen gazdag. Annak köszönhetően, hogy feldolgozása során a zöld és fekete teák kezelésének módszereit elegyítik, kitűnően egyesíti magában e két fajta jó tulajdonságait. Hatásos zsírbontóként tartják számon.
A fekete tea esetében a fermentáció folyamata maradéktalanul végbemegy. A többi fajtával összehasonlítva ízük erőteljesebb, koffeintartalmuk is magasabb. Egyes fekete teákat izzó faszén felett szárítanak, mely jellegzetes, erős füstös ízt kölcsönöz. Elkészítéséhez száz fokos vizet használjunk, és 3-5 percig áztassuk!