Tipp, ötlet, tanács, fortély, praktika a mindennapokhoz

A fejedelmi lila

Évszakváltáskor nekem mindig át kell a lakást is formáklni. Valahogy a fény változásához nekem is muszáj alkalmazkodnom. Aztán még ott vannak az ünnepek is, amikor ugyancsak dukál a lakásdíszek változtatása. Mostanában az egyik kedvencem a lila.

Lila ceruzák

A lila a színskála egyik legizgalmasabb árnyalata, a tüzes vörös és a hűs kék keveréke. Erről a színről a pompa és gazdagság jut eszünkbe. Már a rómaiak is hordták, elsősorban a királyok, mert a szín előállítása költséges volt.
Használatával azonban vigyázni kell! Láttam már olyan lakást, ahol minden, de szó szerint minden (még a benne lakó nő is) lila volt. A lila lilával viszont engem taszít. De jól elhelyezve igenis pazar látvány a lakásban.
Állítólag a lila halvány árnyalatai megnyugtatnak, védettséget adnak, csökkentik a vérnyomást, csillapítják a fájdalmat, éhségérzetet. Idegnyugtató hatásuk is ismert. Az erős árnyalat viszont energiákat szabadít fel, drámai hatást kelt.
A lilát használhatjuk a hálószobában. Ha pasztell árnyalatot választunk, akkor romantikus hangulatot áraszt, kissé misztikus, spirituális hangulatú – ez állítólag segít az álmatlanságban szenvedőknek is. A merészebb, erős árnyalat szenvedélyt, magabiztosságot sugároz és luxusérzetet ad.
A lilát a tudás és bölcsesség színeként is jegyzik, így a dolgozószobában a helye! Aktivizálja az agy kreatív központját, javítja a memóriát, pozitív gondolkodásra sarkall.
Már írtam, hogy a lila magában túl sok. Párosíthatjuk a komplementer színeivel, vagyis sárgákkal, így egymás karakterét jól kiemelik.
A zöld halvány árnyalata finom lilával keverve pihentető. Hálóba és nappaliba ajánlott.
A lila pinkkel, napjaink közkedvelt, egzotikus, buja hangulatot keltő párosítása. Ha keleties hangulatú szobát szeretnél, mindenképp ezeket használhad, de még tégy hozzá bordót, kis pirosat és sáfránysárgát, illetve aranyat!
A türkiz a padlizsánlilával nagyon izgalmas kombináció.
A naturális színek a lilával párosítva, kiegyensúlyozzák annak erős karakterét. A natúr bútorokhoz nagyon jól illenek a lila párnák és más textilek.
Napjainkban a legdivatosabb a padlizsánlila, amely krémszínnel, bézzsel kombinálva véleményem szerint gyönyörű, izgalmas szobát képes varázsolni. Az a legjobb, ha ugyanabból az árnyalatból sikerül beszereznünk különféle textúrájú és mintájú anyagokat – akkor mondjuk a lila vagy drapp vászonborítású kanapéra tehetünk egy tucat különböző nagyságú és mintájú párnát, ilyen színű lehet az organza függöny, sőt akár az egyik falon a tapéta is. Egy fontos elvet viszont tartsunk szem előtt: a kevesebb néha több!