Tipp, ötlet, tanács, fortély, praktika a mindennapokhoz

Együnk citromot!

Időről időre kapok olyan leveleket, amelyben valamely növényről megtudhatom, miért is kell azt vásárolnom. Legtöbbször persze azért, mert a maják/kelták/kínaiak is már alkalmazták a szépség megőrzésére/fogyasztószernek/az élet meghosszabbítására. Ezért iszom a különféle teákat csak és kizárólag az élvezeti értékükért. A minap azonban kaptam egy érdekes levelet, miszerint a citrom a rákot képes megszüntetni. Ráadásul nem csak bizonyos fajtáit, hanem mindegyiket.

Kemoterápia helyett citrom!?

Kemoterápia helyett citrom!? (kép: pixabay.com)

A levél persze kifejti, hogy nem az élelmiszeripar remekeként aposztrofálható citromléről van szó, hanem a növényről, amelyet „lehet enni, és a testnek készíthetünk citromfürdőt, különösen a befolyásolt területeken (ott ahol rákos). A citrom egy csodálatos termék, ami megöli a ráksejteket, 10.000-szer erősebb, mint a kemoterápia.” Nem tenném közzé a levelet, ha édesanyám barátnője intenzív citromkúrával nem fordította volna tényleg vissza a kiújult mell- és mellhártyarákját. Mondjuk az a kúra nagyon durva volt: napi kb. két kilót evett meg (a gyomra ki is készült), és mellette csak alternatív gyógyászati termékeket (Avemar) evett még.

Mindenesetre megelőzésre nem ilyen dózist ajánlanak a citromból: „Vágj fel egy citromot és add oda a gyerekeknek hogy szopogassák, vagy tegyél a pohár vizedbe néhány szeletet, ezzel is megelőzheted a rákot. … Egyesek azt mondják, hogy a citrom nagyon hasznos különböző rákokra. "Antimikrobiotikus vagyis jó a baktériumfertőzésekre, a gombás megbetegedésekre, az élősködő paraziták és férgek ellen. Szabályozza a magas vérnyomást, antidepresszáns és jó a stressz ellen is.”

Még ha ebben azért lehet némi túlzás, akkor is van néhány különböző érv a levélből a citromfogyasztás mellett:

  • Immunrendszer-erősítő, fertőzésgátló.
  • Egy közepes citrom C-vitamintartalma kb. 40-50 mg.
  • Lúgosít (naponta pár pohár citromos víz megivásával gátat szabhatunk a savasodásnak, ugyanis a citrom – bármily meglepő – lúgosítja a szervezetet).
  • Segít, a fogyásban (nemcsak azért, mert lúgosít; hanem mert csökkenti az éhségérzetet).
  • Tisztítja a májat és a vesét (vizelethajtó).
  • Kitűnő kalcium-, magnézium- és káliumforrás.
  • Bőrtisztító, mivel a vért is tisztítja.
  • Segít gyorsabban enyhíteni a megfázás, influenza tüneteit.

A legjobb hatás eléréséért reggel érdemes fogyasztani langyos vagy meleg vízben kb. fél citrom levét elkeverve, aztán a nap folyamán bármikor, amikor csak jólesik.