Tipp, ötlet, tanács, fortély, praktika a mindennapokhoz

Együnk mákot!

Magyarország Európai Uniós csatlakozásakor sokan elsiratták a mákos gubát és a beiglit, mondván az unió tiltja a termesztését, merthogy kábítószer készíthető belőle. Való igaz, egykoron mákteával nyugtatták a gyerekeket, de manapság ennél sokkal „korszerűbb” módja van a bódultság megszerzésének.
A mákgubót egyébként tényleg használja a gyógyszeripar morfint készítésére, a mákszemek fogyasztásától azonban nem kell tartani. A beigliben, mákos gubában, mákos tésztában lévő mák ugyanis kifejezetten egészséges eledel!
Sok B1-, B2- B6-vitamint és niacint tartalmaz. Az ásványi anyagok közül kalciumban, rézben, cinkben, vasban, foszforban és káliumban gazdag. Nagy mennyiségben van benne magnézium is.
Az öregedési folyamatok lassítására is képes, csökkenti a magas vérnyomást, és segít megelőzni az erek betegségeit, például a trombózist. A sebek gyógyulását is segíti. A szellemi teljesítőképességre is jó hatással van, és az immunrendszert is formában tartja. Sőt, még csontozatunk szilárdságának megőrzéséhez is hozzájárul.