Tipp, ötlet, tanács, fortély, praktika a mindennapokhoz

Duguláselhárítás házilag

A konyhában a zsír, az olaj, az ételmaradékok, a fürdőszobában a hajszálak, a szappandarabkák, a tusfürdő, vízkő és sampon okozta lerakódások miatt dugulnak el a lefolyók. Szűrőkkel lehet ugyan késleltetni a dugulást, ám elkerülni nem, hisz ezen az egyébként meglehetősen undorító eszközön csak a nagyobb darabok akadnak fent. Ha mégis megtörténik a baj, jöhet a pumpa, a  csőgörény, ám a legcélravezetőbb mégiscsak a megelőzés. Van ugyanis néhány kitűnő háziszer.

Haj a lefolyóban - kiszedni igazán undorító

A lefolyócsöveket érdemes időnként kitisztítani, hogy a dugulást megelőzendő eltávolítsuk a lerakódásokat. A alábbi praktikák főleg a még átfolyó lefolyó tisztítására valók, de ha kellő türelemmel alkalmazzuk, a dugulást is megszüntetik.

A szódabikarbóna – ahogy az más számos tippből kiderült – rendkívül hasznos szer: így hasznos a lefolyócsövek karbantartásánál is. Ez a legkíméletesebb anyag, így például baktériumos víztisztító esetén is használható. Öt evőkanálnyit kell elkeverni két liter vízben, felforralni és azonnal a lefolyóba önteni. Ez általában feloldja a lefolyócsőben lévő lerakódásokat. Érdemes havonta egyszer akkor is elvégezni ezt a műveletet, ha a lefolyóknak látszólag semmi bajuk.

Az ecetes-szódabikarbónás keverék talán a leghatékonyabb a dugulás elhárítására, ráadásul még a lefolyóból áradó kellemetlen szagokat is megszüntethetjük vele – és még mindig szelíd módszerről van szó! A mosdókagyló és kád dugulásának megszüntetésére egy tölcsér segítségével öntsünk a lefolyóba fél pohár szódabikarbónát, majd egy pohár ecetet. Amikor a habzás alábbhagy, alaposan öblítsük át forró vízzel a lefolyót, majd 5 perc elteltével mossuk át bőséges hideg vízzel is. Ha éppen nincs otthon szódabikarbóna, a sütőpor is megteszi. Ebből azonban kétszer annyit használjunk, tehát egy egész pohárral szórjunk a lefolyóba, mielőtt beleöntenénk az ecetet.

A szódabikarbóna mellett a is kiváló partnere az ecetnek, ha dugulás elhárításáról van szó. A sóból is félpohárnyit öntsünk a lefolyóba, forró ecetből viszont kétpohárnyit. Ezután öblítsük le forró, majd hideg vízzel.

Makacsabb – mondjuk a kádban a szappan+sampon+haj okozta – dugulás esetén a só és az ecet mellett szódabikarbónát is használjunk! Ekkor egy pohár sót keverjünk össze egy pohár szódabikarbónával, majd öntsünk hozzá fél pohár ecetet! Öntsük az oldatot a lefolyóba, várjunk tíz percet, majd öblítsük le két liter forrásban lévő vízzel! Végül addig engedjük a csapból a forró vizet, amíg az akadálytalanul le nem folyik!

A háztartási boltokban kapható trisó a mosógép élettartamának meghosszabbítására is jó, de a makacs dugulást is feloldja. Öntsünk egy egész flakonnyit a lefolyóba, hagyjuk állni egy éjszakán át, majd reggel öblítsük le egy edény forró vízzel!

A bórax hasznos szer, hiszen könnyedén eltávolíthatjuk vele a penészt a szövetekből vagy a makacs foltokat a szőnyegből. Ráadásul a WC tisztán tartásához és a dugulás elhárításához is használható. Hatékony szer, ugyanakkor kíméletesebb, mint az üzletekben kapható lefolyótisztítók. A bóraxot a következőképpen használjuk: tegyünk egy tölcsért a lefolyóba, azon keresztül öntsünk bele fél pohár bóraxot, majd utána két pohár még forrásban lévő vizet! 15 percig hagyjuk dolgozni a keveréket, majd öblítsük le forró vízzel! Ha szükséges, ismételjük meg a műveletet - másodszorra garantáltan tiszta lesz a lefolyó.