Tipp, ötlet, tanács, fortély, praktika a mindennapokhoz

Borral az egészségért

A mondás úgy tartja, az első pohár bor az egészségé. A hegy levének jótékony hatását már az ókorban felismerték, amit a modern orvostudomány is számos vizsgálat során igazolt. Többek között segít megelőzni a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását, könnyíti az emésztést, erősíti a csontokat, serkenti az agyműködést és még antidepresszánsként is hat. Nőknél napi 1-2 dl, míg férfiaknál napi 2-3 dl fogyasztása javasolt.

Igyunk bort az egészségért

A bor szívbarát: Nem titok, hazánkban a szív- és érrendszeri problémák népbetegségnek számítanak. Ugyanakkor kutatók megfigyelték, hogy Franciaországban – a zsírban gazdag ételek, a mozgásszegény életmód és a magas koleszterinszint ellenére is – alacsony a szívinfarktus kialakulásának kockázata (ez az úgynevezett francia paradoxon). A megfigyelések azt igazolták, hogy ez a mértékletes, de rendszeres vörösborfogyasztásnak köszönhető. A vörösborban ugyanis antioxidáns vegyületek vannak, amelyek segítik megelőzni az érfalak károsodását, a vérrögök kialakulását és javítják a szénhidrát-anyagcserét. A fehérborok is tartalmaznak hasonló vegyületeket, de sokkal kisebb mennyiségben. Míg a vörösborok ógynevezett polifenol tartalma 2000-4000 mg/liter, addig a fehérboroké 150-300 mg/liter.) A legnagyobb koncentrátumban a barrique, tölgyfahordóban érlelt borok tartalmazzák ezeket az anyagokat.

A bor agyserkentő: Egy kísérletben olyan 70-80 éves embereket vizsgáltak, akik naponta 15 gramm alkoholt fogyasztottak. Az eredmények szerint az agyuk frissen, a koruknak megfelelően vágott. A bor az agyérelmeszesedés kialakulásának meggátolásával segíti a szellemi éberség megtartását. 

A bor könnyebbé teszi az emésztést: A savak segítik a gyomorban az emésztést. Az emésztés megkönnyítésére a nagyobb savtartalmú borok, vagyis a fehérek közül érdemes választani. Ugyanakkor a vörösbor magas csersavtartalma a felfokozott bélműködés ellen lehet hatékony gyógymód.

A bor erősíti a csontokat: Magnéziumtartalmának köszönhetően a bor lassítja a csontritkulás kialakulását, enyhíti a csontkopást, ami elsősorban a nők számára lehet ok a kóstolgatásra. 

A bor elűzi a depressziót: A boldogságérzés egyik felelőse a szerotonin nevű hormon. Megfigyelések igazolják, hogy a depresszióra hajlamos emberek szervezetében kifejezetten alacsony a szerotoninkoncentráció. Újabb vizsgálatok szerint a borok szerotonint is tartalmaznak, emiatt antidepresszánsok, feszültségoldó hatásúak.