Tipp, ötlet, tanács, fortély, praktika a mindennapokhoz

Az olasz konyha jellegzetességei

A mediterrán vidék nyersanyagbősége és az ételkészítés hagyományai teszik változatossá az olasz konyhát. A gazdasági, földrajzi tényezők mellett fontos szerepet játszik az olasz életfilozófia – szeretnek jókat enni és inni.

A mediterrán életérzés: napfény, jó ételek, jó italok, életöröm

Az éghajlattal magyarázható, hogy a fő étkezés a vacsora.

Reggelire nem esznek sokat, csak egy kis tejeskávét, amihez vaj, jam, kenyér vagy péksütemény, egy kevés felvágott, sajt kerül az asztalra.

Ebédre valamilyen előételt esznek, vagy ritkán levest.

A vacsora komplett étkezés, vagyis előételt, levest, főételt salátával, desszertet és kávét is felszolgálnak.

Az olasz konyha főzéshez elsősorban olívaolajat, valamint vajat vagy más növényi zsiradékot használ.

Sok fűszert alkalmaznak, bazsalikomot, ánizst, kapribogyót, tárkonyt, mentát, oreganot, rozmaringot, kakukkfüvet, sáfrányt, majorannát, szerecsendiót, fahéjat, vaníliát...

Ételeiket reszelt parmezánsajttal ízesítik.

Az átlagember napi étkezésében fontos a tészta. Mi csak néhányat ismerünk, de Olaszországban több mint 50 félét készítenek. Ezek a teljesség igénye nélkül a makaróni, a lasagne, a canelloni, a tortellini, a tarhatelle, a menicotti stb. A hozzá készített mártásokkal, un. sugókkal teszik  változatossá az ízeket

A sugók zöldségből, halból, gombából, húsból, felvágottból készülnek, de használnak kagylót, rákot, tojást vagy akár füstölt szalonnát is. Ezeket a tésztákat leginkább előételként fogyasztják.

A tésztát kicsit ropogósan hagyják (al dente), és főzés után vajjal keverik. A hosszú tésztát tilos kettétörni!

A másik híres tésztájuk a pizza, amit változatosan tudnak készíteni.

Kedvelik a leveseket: minestrone, spenótleves, rizsleves, zöldségkrémlevesek és az erőlevesek szerepelnek az étrendben.

Előételeket készítenek még zöldségekből, húsos paradicsomból, articsókából, padlizsánból, patiszonból és nagy vastag levelű hagymából.

Híresek a különböző rizottók.

A hideg előételek alapanyagát a tenger szolgáltatja, másrészt a híres olasz felvágottak, szalámik, kolbászok.

A főétel náluk nem csak húst jelent, hanem mindazon alapanyagok felhasználásával készült ételt, amit az előételhez is használtak.

Legkedveltebb hús a marha, a borjú, a bárány, de használják a kecske, nyúl és vadhúsokat is. Nem kedvelik viszont a zsíros húsokat.

Köreteik a zöldség, gyümölcs mellett a burgonya és a rizs. A rizst kissé keményebbre főzik, mint mi, és vajjal keverik össze.

Salátákat friss zöldségből, gyümölcsből készítenek, amire sokféle dresszinget használnak.

A desszert a híres olasz fagylalt és parfé. Ezeket dúsítják olajos magvakkal és friss vagy aszalt gyümölcsökkel.

A sütemények alapja legtöbbször piskóta, vagy omlós tészta., amit krémekkel ízesítenek.

Az étkezés befelezéseként sajtot szolgálnak fel. Mellé zöldségeket, gyümölcsöket adnak.

Az olaszok az étkezéshez leginkább bort fogyasztanak.

Törkölypálinkájuk a tölgyfahordóban érlelt Grappa, melynek alkoholtartalma 40-46 % Tájegységek szerint több változata ismert.

Másik híres italuk a Limonchello – egy citromlikőr. A színe sárga, íze édes-keserű és nem savanyú, mivel nem tartalmaz citromlevet. Citromhéj, víz, cukor és alkohol felhasználásával készül. A Limoncello alkoholtartalma általában 20% körül van.

Híresek a kevert italaik, ezek közül néhány: Gancia, Cinzano, Martini, Garrone, Campani.

Az olaszok presszókávéja nagyon jó minőségű és világszerte ismert. Talán ők az egyetlen nép, akik nálunk magyaroknál is erősebb kávét isznak.