Tipp, ötlet, tanács, fortély, praktika a mindennapokhoz

Az angol konyha

A mondás szerint Angliában vannak a világ legjobb élelmiszerei, amíg a konyhába nem kerülnek. Való igaz az angol konyha készítési módjai egyszerűek. Szereti a kiadós testes jó minőségű húsokat, halat, laktató lepényeket, pudingokat. Az angolok azt állítják, hogy konyhájuk különleges, mert minden nép konyhájából válogattak – a franciától a keleti konyhákig.

Az angol konya nem csak a sültet és pudingot ismeri

Az angol konya nem csak a sültet és pudingot ismeri  (kép: countrysideonline.co.uk)

Sok fűszer meghonosítása is az érdemik közé sorolandó. Tény, hogy Európa sok gasztronómiai különlegességet köszönhet Angliának. Ezek közé tartozik például a szendvicskészítés is, amit egy sakkjátszma közben talált ki Sandwich gróf. De innen indult a teakultúra is. A XVII. századi Anglia adta nekünk a pudingokat is.

Az angol étkezési rend a fogalommá vált angol reggelivel kezdődik, amely gyümölcslével és zabkásával, illetve ma inkább müzlivel indul. Ezután pirítós következik, amit vajjal, mézzel vagy dzsemmel kennek meg. Legkedveltebb dzsem a marmalade (egyfajta narancsdzsem), de szeretik a sárgabarack-, és az eperdzsemet is. Világszerte ismert reggelijük a sült sonka tojással (ham&eggs). Reggeli után jön az elmaradhatatlan fekete tea, amit tejjel, tejszínnel vagy ízesítés nélkül isznak. Egy igazi angol soha nem feketével kezdi a napot, holott Angliában már 1652-ben voltak kávéházak.

Az ebédjét mindenki a napi munkája, tevékenysége közben fogyasztja el. Ez lehet szendvics, könnyű leves és kalóriaszegény saláta. A leves csirke- vagy marhahúsból készül. Ennek ellenére legismertebb levesük az ír ürügulyás.

Következő étkezés az ötórai tea. Ekkor kekszeket, kétszersültet, mini szendvicseket fogyasztanak a tea mellé. A királyi udvar például híres az elmaradhatatlan uborkás szendvicseiről.

A napi fő étkezés az angoloknál a vacsora. Ilyenkor hal, rák, birka, baromfi és marhahús kerül az asztalra. Az utóbbi a jólét szimbóluma. A marha elkészítésének számos formáját használják, legismertebb a sült bélszín, amúgy angolosan vagyis véresen (rare), vagy félig átsütve. Köretként vízben főtt zöldségeket adnak a tetején kis vajjal és barnamártással.

A sülteken kívül közkedvelt még a yorki sonka, a gesztenyés pulyka, a vadhús, ezeket mind-mind mártással tálalják. Legismertebbek a Cumberland, az alma-, a menta-, és egresmártás, valamint a nálunk is ismert Worcester szósz.

Anglia legnépszerűbb gyorsétele a fish&chips (hal hasábburgonyával). A XIX. század végén jelent meg, és ma is hódít. Ízesítésére ecetet használnak.

A következő hagyományosan angol étel a pie (pite, lepény) ami tölthető csirkehússal, tojással és mindenféle gyümölccsel is. Másik kedvenc a karácsonyi puding, amit az ünnep előtt 4-6 héttel kezdenek készíteni.

Italaik közül ismert a whisky, a gin és a vodka. A borokat importálják, főleg francia és német borokat kedvelik, ebből is inkább a vöröset. Az angolok nagy sörivók, számos híres márkájú sört fogyasztanak.