Tipp, ötlet, tanács, fortély, praktika a mindennapokhoz

Asztalterítő egyszerűen

Bár a modern lakberendezésből sokszor hiányzik, ám mindenfajta és minden stílusú asztal dísze lehet az asztalterítő. Vannak olyan stílusok, amelyek viszont elképzelhetetlenek egy szép terítő nélkül – gondoljunk mondjuk egy biedermeier kisasztalra.

Bohó terítő egy modern lakásban

A terítők anyaga, mintája, elkészítési technikája rendkívül változatos nálunk a szekrényben a nagymamák és dédik által készített csipkék ugyanúgy megtalálhatók, mint a különböző keresztszemes és népi hímzésű darabok, a szőttesek, az ebédlőasztalra való modern abroszoktól a damasztokig mindenféle. Az ízlésesen megterített asztal még pedig hangulatosabbá válik, ha az asztalterítő, a szalvéták, a tányéralátétek esetleg még az ülőpárnák is azonos színűek.

Egy abrosz elkészítésének legegyszerűbb módja, ha méterben veszünk egy megfelelő méretű és kedvünkre való mintájú anyagot és egy gombolyag színben hozzá illő hímzőfonalat. Az anyagot beszegjük és vagy pelenkaöltéssel körbehímezzük, vagy hasonlóan körbehorgoljuk – ekkor akár 3-5 láncszemből készült kis pikókkal is cifrázhatjuk a terítő szélét.

Én évek óta nem is veszek kész abroszt – még a karácsonyiak is így készültek. Mindig megveszem a legtrendibb kartont, aztán többnyire arannyal körbehorgolom. Még az ünnepi damasztabroszom is így készült, ugyanis találtam csodás piros-zöld damasztot.

Ennek a módszernek az is előnye, hogy a kinyitható asztalhoz lehet többféle méretet csinálni.