Tipp, ötlet, tanács, fortély, praktika a mindennapokhoz

Árvízi kisokos

Általában azt mondhatjuk, hogy a városban azért nagy bajunk nem nem eshet – persze ha nem lépünk az autók elé vagy valami más nagy baleset nem történik velünk.. Azonban ha megárad a folyó, akkor hallgatnunk kell Petőfire: „Azért a víz az úr!” Egy megáradt folyónak akkora az ereje, hogy bárkit könnyedén elsodor. Kimossa a talajt a lábunk alól, és persze a szennyet a csatornából. Szóval érdemes megfogadni a következőket. 

  • Vízzel elöntött területekre se kerékpárral, se autóval ne menjünk! Még akkor se, ha az előtted haladó felelőtlen marha ezt megtette. Pont alattad csúszhat meg a talaj. Nerm láthatod, mi történik a víz alatt.
  • Ha a parkoló kocsinkat körbefogta az ár, hagyjuk ott! A biztosítóval elrendezhetjük az ügyet, de nem érdemes kockáztatni.
  • Se gyalog, se járművel ne menjünk közel az áradó folyó melletti korlátokhoz, a sorompóval elzárt útszakaszokhoz, ott is bármikor csúszás- és omlásveszéllyel kell számolni.
  • A víz ne kerüljön a szánkba, szemünkbe, testünkre se akkor, ha mondjuk a homokzsákokat pakoljuk, se akkor, ha csak bámészkodunk. Ilyenkor a víz tele van szennyeződéssel – amelyek mondjuk egy másik település kimosott szennyvizéből való. Nem véletlanül fertőtlenítenek az ár levonulta után. A gyerekekre ez fokozottan igaz! Nincs szükség egy jó kis vérhasra, ugye?
  • Ne gázoljunk bele a vízbe! Egyrészt a fertőzésveszély miatt, másrészt a balesetveszély miatt. Bármikor elragadhat bennünket az ár. Ha  mégis muszáj, egy bottal derítsük ki, biztonságos-e a talaj és utána azonnal fürödjünk meg!
  • A víz és az elektromosság nem barátok! Messze kerüljük el a vízzel körülvett elektromos vezetékeket, oszlopokat! Bármikor jöhet egy rövidzárlat és az áram már agyoncsapott bennünket, vagy egy életre megnyomorodhatunk.
  • Ha levonult az ár, akkor is ott a szenny, a szemét és minden csúszik. Tehát fertőzés- és balesetveszélyes minden.
  • Vigyázzunk a rémült kóbor állatokkal, mert megharaphatnak és kész a tetanusz. Az állattetemek elszállíttatásában segítsünk az állat-egészségügyi hatóságoknak, és jelentsük, hol a tetem!