Tipp, ötlet, tanács, fortély, praktika a mindennapokhoz

Aloe Vera - legyünk vele egészségesebbek

Az Aloe vera a liliomfélék családjába tartozó, természetes körülmények között 75-120 cm magasra megnövő növény. Kaktuszhoz hasonlító hosszú, vastag, húsos, tüskés szélű levelei vannak. Az aloé sokvirágú növény, csöves vagy harang alakú virágainak színe lehet sárga, narancssárga, piros vagy piszkosfehér, melyek gyakran zöldesen csíkozottak.

Aloéültetvény

A növény őshazája Afrika, annak is száraz éghajlatú vidékei. Európába a keresztes hadjáratok idején jutott el az Ibériai-félszigetet meghódító arabok révén. Napjainkban a Földközi-tenger mellékén, az Egyesült Államok több vidékén, továbbá a dél-amerikai kontinensen termesztik. Itthon cserépben nevelhető.  

Mintegy 250-300 fajtája ismert és néhány ezek közül gyógyító hatással rendelkezik (pl. Aloe ferrox, Aloe arborescens, Cal aloe). Gyógyászati felhasználásra az Aloe Barbadensis Miller más néven Aloe vera a legelterjedtebb.

A növény leveleit hasznosítják, annak is az úgynevezett gélállományát. A levélen védőréteg található – ez a külső héj szűri meg és a levegőt és a vizet. A külső hártya alatt található a cellulóz bőrszövet, a levél közepén, a bőrszövet között pedig a növény legértékesebb része, az áttetsző gélállomány.

Aloe vera - levelek, bennük a gél

Az Aloe vera növényt a természet legnagyobb ajándékaként tartják számon  több kultúrában. Az egyik közismert elnevezése: Gyógyító növény. Afrikában a törzsek nem csak, mint gyógynövényt alkalmazták, de úgy tartották, hogy ez a növény szerencsét is hoz, épp ezért gyakran az ajtó fölé akasztottak belőle egy csokorral. Mexikóban a bejárat elé helyeztek el egy cserép Aloe vera növényt, hogy távol tartsák a rosszindulatú látogatókat. Az aloé elnevezés valószínűleg az arab eredetű alloeh szóból ered, melynek jelentése fényes keserű anyag.

Az első írásos emlékek még az i.e. 15. századból maradtak fenn: sumér agyagtáblák tesznek említést a csodálatos hatású növényről. Az ókori Egyiptomban az örök élet szimbóluma volt, és az előkelők balzsamozásáért felelős papok előszeretettel használták a mumifikálási eljárás során. A fáma szerint a messze földön szépségéről híres Kleopátra királynő is e növény levével ápolta bőrét.

Az aloé azonban nem csupán kozmetikumként szerzett magának elismerést: az ókori katonák sebgyógyításra is használták. A későbbiekben Avicenna, a híres arab orvos és gondolkodó is említést tett a gyógyító erejéről.

Indiában az ajurvédikus orvoslás egyik fontos növénye az aloe vera, vagy az ottani nevén kumari. Számos betegség gyógyításában alkalmazzák, egyebek mellett görcsök, székrekedés, hasmenés, bőrproblémák, ekcéma, és égési sebek kezelésében.

Aloe vera - és ami belőle készül

Az aloélevél külső hártyája alatt található bőrszövet aloint tartalmaz, mely enyhe hashajtó és hánytató hatással bír – a növénynek ezt a részét a gyógyszergyártás hasznosítja, a gyógyhatású termékekben nem található meg. Az aloé gélállományának leginkább gyulladáscsökkentő, gombaölő, antibiotikus és regeneráló hatását használjuk ki. A növénynek magas az enzimtartalma, ezért ritka és értékes enzimforrásnak számít. Az enzimek alapvető fontosságúak a szervezet számára mind a tápanyag-felszívódási, mind a méregtelenítési folyamatokban játszott szerepük miatt. A növény hatóanyagai csökkenthetik a gyógyszerek mellékhatásait, erősítik az immunrendszert, és segítenek a szervezetnek a felhalmozódott méreganyagok kiürítésében.

 

Főbb gyógyító tulajdonságai:

  • Fertőzést gátló, fertőtlenítő, gyulladáscsökkentő (elpusztítja a baktériumokat, vírusokat és a gombákat).
  • Az emberi szövetek legmélyebb részéig képes behatolni (az aloé a víznél sokkal jobban felszívódik, ezért hatóanyagait a szervezet is jobban tudja hasznosítani).
  • Serkenti a sejtnövekedést.
  • Tisztít, méregtelenít (gyorsítja és normalizálja az anyagcserét, regenerálja a bélbolyhokat, tisztítja a felszívó felületet).
  • Erősíti az immunrendszert (magas vitamintartalma miatt).
  • Idegnyugtató, fájdalomcsillapító (magas vitamintartalma révén biztosítja az idegrendszer védelmét, erősítését).

 

Az aloéból kivont friss gél ideális a külsőleg történő alkalmazásra, és erre akár az otthon termesztett növényt is fel tudjuk használni. A növény külső, húsosabb leveleiről éles késsel vágjunk le egy darabot, és szabadítsuk meg a külső bőrszövettől. A levél belsejében található víztiszta, kesernyés szagú és nyálkás gélállományt közvetlenül rákenhetjük a kezelendő bőrfelületre, melyet előtte tisztítsunk meg. (Eltartani viszont nem lehet. Egy-két nap alatt nekem a hűtőben is elég gusztustananá vált...)

Alkalmazható ízületi és reumatikus fájdalmakra, allergiás problémákra; de ideális elsősegélynyújtó szerként is: alkalmazható különféle sérülésekre, égési sebekre. Kitűnő vérzéscsillapító, fertőtleníti a sebet és gyorsítja a sebgyógyulás folyamatát. A kozmetikai ipar a gyulladáscsökkentő, fertőtlenítő hatása mellett a bőr regenerálódását, hámosodását segítő tulajdonságát használja ki a különféle bőrápoló szerek hatóanyagaként.

Kozmetikumok aloéval a Forever Living kínálatából

Az Aloe vera géljét számtalan, belsőleg alkalmazható formában hasznosítják: iható aloét találunk 100%-os folyékony gélként és egyéb italokban (pl. gyümölcslevekben), illetve teaként; emellett létezik a piacon aloékapszula és ampulla is.

Vitamin- és ásványianyag-tartalma miatt elsőrendű táplálékkiegészítő, valamint az immunrendszer, a gyomor és a béltraktus kiváló szabályozója. Aktiválja a vér- és nyirokkeringést, a vese, máj- és epehólyag-funkciókat. Enyhíti az artritiszes és reumás fájdalmakat, továbbá javítja a pszichés állapotot és a fizikai állóképességet.

A világon az egyik legismertebb Aloe vera termékeket forgalmazó cége a Forever Living. Termékeit nálam megvásárolhatod. 

 

Források:
Dr. Peter Atherton: Aloe vera - A gyógyító növény (Duna International Könyvkiadó, 2008)
www.vital.hu
kertvarazsmagazin.hu
antalvali.com