Tipp, ötlet, tanács, fortély, praktika a mindennapokhoz

Állatszag csökkentése a lakásban

A házi kedvencek egyik velejárója a szag. Mégpedig sokszor nem is akármilyen. Mondjuk egy fiúmacskával együtt élni a harmadikon meglehetősen nagy toleranciát igényel a gazditól. A macsek ugyanis a lakást kijelöli, mint saját vadászterületét. Ennek mondjuk én is áldozatul estem, mikor meglátogattam a barátnőmet. Második reggel nem tudtam elképzelni, honnan jön az átható macskaszag. Végül kiderült: a pólómból. Merthogy éjjel rájelölt a szentem az idegen szagú ruhadarabra...

A háziállat fekhelyét ugyanúgy tisztítani kell, mint a gazdiét

Persze akkor még egyikünk sem ismerte a trükköt: narancslével/narancshéjjal kell megakadályozni, hogy a macska jelöljön. Épp ezért én magam lakásba csak nőstény állatot javaslok, azok nem jelölnek annyit.
Az állatszagot egyébként szerintem nem tudjuk teljesen eltüntetni, viszont az erőssége csökkenthető, ha az állatokat megfelelően gondozzuk, és sűrűn takarítunk. Így a szagok – ha el nem is tűnnek – de elfogadhatóvá válnak, és csak a kirívó eseteket észleljük.
Ehhez azonban folyamatosan tisztán kell tartani az állat fekvőhelyét, ketrecét, tálkáját. A madárkalitkát hetente kétszer, a rágcsálók ketreceit hetente egyszer mindenképp takarítsuk ki (sűrűbben lehet :-))! A macskaalmot akár naponta többször is cseréljük ki!
A kutyák fekvőhelyét, párnáját vagy pokrócát rendszeresen tisztítsuk! A kutyát évente legalább kétszer fürösszük meg, de ne vigyük túlzásba a fürdetést! Nyáron, ha vízparton nyaralunk és megengedett, úsztassuk is meg (ez még a városi kutya izületeinek is jót tesz)! Természetesen, ha a kutya belefeküdt vagy belelépett valamilyen büdös anyagba, soron kívül meg kell mosdatni. Viszont megszidni nem érdemes, főleg a vadászkutyákat, mert ez természetes cselekvés tőlük. Így igyekeznek a szerencsés vadászat érdekében elnyomni a saját szagukat, hogy a prédaállat ne sejtse a közeledtüket.
Ha a lakásban a szag a kelleténél erősebb, sűrítsük a takarítást, de ilyenkor érdemes azt is megvizsgálni, hogy mi váltja ki a kellemetlen szagot (fülbetegség, fogproblémák stb.). Előfordulhat persze az is, hogy valamelyik állat a szőnyegen vagy a padlón hagyta a névjegyét. A húgyszag jó ellenszere a szalmiákszesz, és a narancslé.