Tipp, ötlet, tanács, fortély, praktika a mindennapokhoz

Ajándék, amivel mindig sikert arathatunk: gyertyaöntés házilag

Egyre többen ráébredünk, hogy ebben a plázavilágban talán mégiscsak a házilag készített ajándékok a legjobbak, a legkedvesebbek. Egy-egy még véletlenül se tökéletes gyertya, amely mondjuk a megajándékozott kedvenc színeiben pompázik, vagy épp a belerejtett „kincsek” az együttes nyaralás emlékét őrzik, azt is elmondják: szeretünk, ismerünk, olyan fontos vagy nekünk, hogy magunk fáradoztunk az ajándékod elkészítésével.

Gyertya házilag
A házilagos öntés előnye egyébként az is, hogy felhasználhatjuk a maradék gyertyacsonkokat is. Általában minden hozzávaló megtalálható egy háztartásban (műanyag poharak, flakonok satöbbi), bár öntőformák hobby boltban szerezhetők be.

A viaszt sose melegítsük nyílt lángon! Egy lábosban melegítsünk vizet és állítsuk bele a viaszdarabokkal tele fémedényt (pl. konzervdoboz). Színezésre a legegyszerűbb, ha zsírkrétát használunk. Ha a viasz felolvadt óvatosan öntsük az előkészített öntőformába!

Az öntőformába helyezzünk kanócot, úgy, hogy az egyik végére (alulra) kössünk nehezéket (csavar, fémkarika) a felső végét pedig feszítsük meg hurkapálcára kötve! Így várjuk meg, míg teljesen megdermed a viasz, ezután vegyük ki a formából!

Ha a viasz a dermedés után nem csúszna ki a formából, sniccerrel vágjuk be és hámozzuk le a formát (ezért jók a régi műanyagpoharak és dobozkák).

Ha üvegformát használunk, tegyük díszesebbé a gyertyát a viaszba helyezett növények (fahéj, babérlevél, szárított növény, virágok), kagylók vagy más apró emlékek segítségével!